Spac Två vill dra in 22 miljoner kronor i aktiekapital i samband med noteringen på Spotlight Stock Market den 9 december. För Realtid berättar bolagets vd Marcus Bonsib att de har för avsikt att hitta ett större bolag att bli minoritetsägare i – till skillnad från de större Spac:arna som vill köpa hela bolag och driva dem själva.
Spac Två:s vd: "Vår modell är här för att stanna"
Vad har ni lärt er från noteringen av Spac Ett?
– En viktig lärdom är att vår Spac-modell kan skapa värde för både säljare och köpare trots en turbulent börsmiljö. Genom förvärvet av Tura Scandinavia möjliggjorde Spac Ett en delexit för säljaren och skapade samtidigt en bra avkastning för våra investerare, säger vd Marcus Bonsib och tillägger:
–En annan lärdom är att vi behöver möjliggöra för allmänheten att teckna en större del av kapitalet i Spac-strukturen. Med fler delägare möjliggör vi en mer aktiv handel i aktien efter noteringen.
Vilken typ av bolag (branscher, hur mogna bolag, geografier) har ni uppvaktat? Var ser ni störst möjligheter till förvärv?
– För att inte skapa onödiga begränsningar och därmed gå miste om attraktiva förvärvsmöjligheter, kommer vi att söka brett bland företag oavsett bransch. Vi söker efter ett lönsamt nordiskt bolag med ett marknadsvärde mellan cirka 100 och 500 miljoner kronor.
Noteringsmarknaden generellt har varit tuff ganska länge, när tror ni att det vänder?
– Noteringsmarknaden har varit utmanande det senaste året och många nyintroducerade bolag har fallit kraftigt. För strukturer som Spac Två som har en bra värdestegringspotential och där investerarna har rätt att få tillbaka 80 procent av kapitalet om vi inte hittar ett bra bolag att förvärva så tror vi att intresset fortsatt är stort.
Spac:ar är ett relativt nytt fenomen. Är Spac:ar här för att stanna?
– Vår Spac-modell skiljer sig mycket från de större spac:arna. Vår ambition är att bli minoritetsägare i ett större bolag som de gamla ägarna driver vidare medan de större Spac:arna vill köpa hela bolag och driva dem själva.
– I den svenska marknaden har de stora spac:arna inte lyckats leverera någon bra avkastning och endast en har genomfört en affär. Med Spac Ett gjorde vi en affär redan efter fem månader som listat bolag och baserat på det intresset vi sett så är i alla fall vår modell här för att stanna.
Vad gör er bättre än andra spacar?
– Vår Spac-modell är unik på så sätt att vi erbjuder säljarna av bolag en möjlighet till del-exit samtidigt som de behåller kontrollen i bolaget. Det gör att utbudet av möjliga förvärvsobjekt är stort och ger oss en stark förhandlingsposition.
–Spac Två har grundats av privatinvesterarna Gerhard Dal och Per Nilsson som tillsammans med styrelse och vd har verkat inom small-cap segmentet under lång tid. Tillsammans har vi i vårt team mångårig erfarenhet av börsnoteringar, kapitalanskaffningar, företagsförvärv samt investeringar i både onoterad och noterad miljö.
–Teamet bakom Spac Två låg också bakom Spac Etts framgångsrika förvärv av Tura Scandinavia AB som levererat bra avkastning till investerarna. Vi drivs av att genomföra affärer och har agerat i alla typer av sektorer men alltid med fokus på mindre bolag.
Vilka är garanter för att få in till tillräckligt med aktiekapital?
– Grundarna har åtagit sig att teckna aktier om totalt 6,5 miljoner kronor till samma kurs som övriga. Utöver detta finns teckningsåtaganden om 6 miljoner kronor från större investerare i vårt nätverk. Dessa åtaganden motsvarar sammanlagt 56,82 procent av nyemissionen. Emissionen i Spac Ett övertecknades flera gånger och vi tror att vår historik ger ett starkt intresse även för Spac Två.
Hur stort marknadsvärde på företag kan ni köpa upp?
– Vi har valt att begränsa storleken på bolagen till maximalt 500 miljoner kronor i marknadsvärde. I detta segment är konkurrensen lägre och Spac Tvås team har rätt kontaktnät.
–Genom att betala med egna aktier så kan vi anpassa ägarandelen i målbolaget och därmed svälja ett större bolag. I Spac Ett köpte vi Tura Scandinavia och betalade med både kontanter och egna aktier.
Är det bättre förutsättningar att lyckas som liten spac än större?
–Det tycker jag att vi redan har bevisat med Spac Ett. Det tog oss cirka fem–sex månader att presentera ett förvärv. Dels är utbudet av mindre bolag (under 500 miljoner kronor i värdering) mycket större. Dels har vi också en modell där vi, ägarna till Spac Två, tillsammans som grupp blir en mindre delägare vilket har gynnat oss i förhandlingar. Det är skillnad om du som entreprenör ska sälja hela bolaget eller bara en liten del. Säljer man 100 procent av sitt bolag så vill man maximera värdet – men med vår modell är det viktigt att delägarna i Spac Två får en bra värdeutveckling. Det är något som de bolag vi diskuterar med förstår.