Realtid

Skillnaden mellan män och kvinnor som fondsparar minskar

Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 08 juni 2022Publicerad: 08 juni 2022

Enligt en undersökning från Kantar Sifo Prospera gjord på uppdrag av Fondbolagens Förening sparar 68 procent av svenskar privat i fonder. Andelen kvinnor som fondsparar har gått från 64 till 67 procent medan andelen män som fondsparar gått från 71 till 69 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

30 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Trump-effekten driver svenskarnas fondsparande

30 dec. 2024

Det vanligaste sättet att spara i fonder enligt undersökningen är att månadsspara. Tre av fyra fondsparare väljer att spara i fonder månadsvis. I åldersgruppen 35-55 månadssparar hela 85 procent.

”Att spara i fonder är sunt för de flesta. Sparformen skapar goda förutsättningar för spararna att uppnå sina sparmål genom god riskspridning, och ett automatiskt månadssparande gör att det blir enkelt och blir av. Det är väldigt roligt att se att så många väljer att fondspara och dessutom genom ett månadssparande”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

När det gäller andelen som tar råd vid val av fond är det flest kvinnor som rådfrågar sin bank eller annan professionell rådgivare. 51 procent av kvinnor som fondsparar tar råd vid val av fond medan andelen män som söker råd endast uppgår till 36 procent.

Andelen kvinnor som uppger att de har tillräckliga kunskaper inom privatekonomi för att hantera sina pengar minskar från 81 till 77 procent jämfört med föregående år. Andelen män inom samma fråga uppgår till 88 procent vilket är en oförändrad nivå jämfört med föregående år.

”Att var och en har tillräcklig kunskap för att kunna hantera sin ekonomi är en viktig fråga för jämställdheten. Att det i princip är lika många kvinnor som män som sparar i fonder är en jättebra utveckling, men vi behöver få fler kvinnor att känna att de har tillräckliga kunskaper för att påverka sin privatekonomi. Att prata om pengar med sin partner eller en kompis med liknande förutsättningar är viktigt för att inte känna sig fast i okunskapen”, säger Philip Scholtzé.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]