Balders vd Erik Selin uppger att bolaget kommer ha en avvaktande hållning på kort sikt framöver.
Selin: Jag får inte alls mejl som förr
– Jag tror att många företag som vi kommer att vara lite passiva på kort sikt, ta hand om verksamheten och ta hand om refinansiering och vara avvaktande eller kanske något nettosäljande, sa Erik Selin efter att rapporten presenterats.
Erik Selin spår att Balders kapitalutgifter kommer att minska efter årsskiftet.
– Vi har fortfarande många färdigställanden Q3, Q4 och normalt kommer en stor del av kostnaden i slutet av projektet. Men efter det kommer det att bli mindre och mindre. Och det är faktiskt också värt att tänka på är att vi bygger en hel del resi för att sälja till konsumenter, deklarerar Selin, som räknar med få eller inga byggstarter nästa år.
Fastighetsbolaget har ungefär 220 miljarder kronor i tillgångar. På en analytikerfråga om det krävs ungefär 1 procent i underhåll och hyresgästanpassningar, svarar Erik Selin att siffran ligger på maximalt 0,5 procent.
Bolaget befinner sig i diskussioner om att avyttra tillgångar, men processerna är segdragna.
– Så det kan hända att vi säljer något mer. Och i så fall kan vi använda det till vad vi vill. Vi kan köpa obligationer eller bara ha likviditet, vad som helst. Det är en väldigt långsam transaktionsmarknad, men vi har alltid diskussioner på gång, du vet. Så något kan hända där. Vi får se, noterar Balderchefen.
Fastighetsmagnaten får färre mail avseende fastighetsaffärer nuförtiden.
– Generellt sett är det en väldigt långsam marknad och jag får inte lika många förslag, inte alls som förr i tiden. Och jag tror att det beror på att säljare väntar lite på sidlinjen, liksom köpare faktiskt. Så om du inte behöver sälja är tidpunkten kanske inte är den bästa just nu och du behöver i princip aldrig köpa, uppger Selin och fortsätter:
– Det är därför jag tror att det kommer att gå väldigt långsamt och det är svårt att säga, men om jag ska gissa så kommer det att gå långsamt i kanske ett år eller så.
Vidare spår Selin att bostadshyrorna i Danmark kommer att höjas med 3-5 procent i år och 4-5 procent i Sverige.