I år sparar genomsnittsföräldern 597 kronor per månad och barn, en ökning med 76 kronor från i fjol. Det råder dock stora skillnader mellan hög- och låginkomsttagare, visar Länsförsäkringars nya rapport.
Så skiljer sig svenskarnas sparande till barnen
Mest läst i kategorin
Höginkomsttagare har ökat sitt sparande och snittbeloppet landar på 675 kronor per månad och barn. Samtidigt har låginkomsttagare minskat sitt sparande till 375 kronor per månad och barn.
“Vi ser en tydlig polarisering som riskerar att segmentera barnens framtidsplaner, insteget i vuxenlivet och att exempelvis ha möjlighet att skaffa sig en egen bostad”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.
Många föräldrar påverkas av det tuffare ekonomiska läget och har därför dragit ned på sparandet till barnen. Detta märks särskilt hos ensamstående föräldrar och hushåll med låg inkomst.
Bland ensamstående föräldrar har 22 procent tvingats spara mindre till sina barn och bland hushåll med låg inkomst har 36 procent dragit ned på sparandet. Detta kan jämföras med 14 procent i hela gruppen barnföräldrar.
“Att spara till sina barn handlar om att underlätta deras insteg i vuxenlivet, som ofta kostar mer än man tror. Det finns en risk att barnens framtidsmöjligheter påverkas av föräldrarnas ekonomi. Små skillnader i sparandet, som kan verka obetydliga idag, kan resultera i betydande belopp på lång sikt”, säger Westerberg.
Ändra sparandet i takt med inflationen
Nästan var femte ensamstående förälder och nästan var tredje hushåll med låg inkomst anger även att de har tagit av barnens sparpengar utan att betala tillbaka dem.
“Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande”.
“Men försök sätta tillbaka pengarna när du har möjlighet till det, om du tagit av barnens spargris, och försök att endast dra ner på sparbeloppen än att ta bort det helt. Det är lätt att glömma att återställa det månatliga sparandet när ekonomin förbättras”, har Stefan Westerberg tidigare sagt.
Privatekonomen påminner även om att körkort och bostad, som sparpengarna oftast går till, blir dyrare med tiden. Därför behöver man ändra sparandet i takt med inflationen eller löneutvecklingen för att behålla köpkraften.
Läs mer:
Sparandet i fonder stiger till rekordnivåer. Realtid