Svenska privatpersoners skulder har ökat med 10 miljarder sedan årsskiftet och skuldberget är nu uppe i 129 miljarder kronor hos Kronofogden. En rekordsiffra, rapporterar Sveriges Radio.
Rekordhöga skulder hos Kronofogden: "Väldigt oroande"
“Det är ofta mycket tårar, förtvivlan. Man vet inte riktigt vad man ska göra eller hur man ska ta sig ur den här situationen och man lägger väldigt mycket skuld på sig själv, att man har satt sin familj i den här dåliga situationen”, säger Marita Sturesson, ordförande i yrkesföreningen för kommunala budget- och skuldrådgivare, till radion.
Det är framför allt konsumtionsrelaterade skulder, som lån, krediter och avbetalningar, som har ökat. Obetalda studieskulder till CSN är en annan kategori som växer, och har ökat med 42 procent.
“Den här situationen är väldigt oroande och väldigt allvarlig tycker jag. Konsekvenserna kan bli att man inte lyckas bli skuldfri, att man fastnar i skuldfällan, att man hamnar i ekonomiskt utanförskap som leder till socialt utanförskap och i slutändan till psykisk ohälsa”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, och tillägger:
“Vi vet ju att skulder hos Kronofogden är väldigt förknippade med psykisk ohälsa”.
Ny grupp drar på sig skulder
Inflation, höga räntor och höga matpriser slår mot många hushåll och fler ber om hjälp. Det gäller även personer med goda inkomster, som i allt större utsträckning kontaktar kommunerna för ekonomisk rådgivning.
“Den här nya gruppen har ofta levt ett väldigt bra liv, har ett fint hus, fina bilar. Unnar sig mycket. Men nu när allting har blivit dyrare så räcker helt enkelt inte pengarna. Man har levt över sina tillgångar”, konstaterar Marita Sturesson.
Stoppa inte huvudet i sanden
Under semestern har kostnaderna en tendens att skena iväg och allt fler svenskar använder sin kredit. I juli utnyttjade 52 procent sin kredit, jämfört med 45 procent under sommaren för två år sedan.
För att inte åka på en smäll i höst gäller det att vara aktiv, säger Davor Vuleta till TT.
“Det värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden. Är det så att man inte kan betala är det viktigt att man kontaktar den man är skyldig pengar. Det kostar inget och på så sätt kan man slippa att skulden växer sig ännu större”.
Läs vidare:
Chocken: Rekordstor del av inkomsten går till bostaden. Realtid
Antalet skuldsatta hos Kronofogden ökar – kvinnor sticker ut. Realtid