Realtid

Öhman: ”Tar lång tid innan Ryssland är tillbaka”

Björn Nylund, ansvarig förvaltare på Öhman Emerging Markets.
Björn Nylund, ansvarig förvaltare på Öhman Emerging Markets. Före invasionen innehöll hans fond sex ryska värdepapper som tillsammans utgjorde drygt 1 procent av fondens värde.
Anders Frick
Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 22 mars 2022

Även om kriget i Ukraina skulle upphöra redan idag så skulle det ta lång tid innan Ryssland är tillbaka som en investeringsbar marknad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Björn Nylund, ansvarig förvaltare på Öhman Emerging Markets, till Realtid. Före invasionen innehöll hans fond sex ryska värdepapper som tillsammans utgjorde drygt 1 procent av fondens värde.

– Fem av dessa har vi avyttrat och den sjätte är handelsstoppad på New York-börsen. Innehavet står för mindre än 1 promille, vilket motsvarar 4,5 miljoner kronor, men vi har värderat ner det till 0, säger Björn Nylund till Realtid.

Ryssland förpassades nyligen från MSCI Emerging Markets Index till så kallad standalone market, på grund av obefintlig marknadsaccess. Att Ryssland försvinner från stora index gör automatiskt att många fonder därmed inte längre har Ryssland i sitt investeringsuniversum.

Björn Nylund säger att det inte är så att Öhman Fonder och andra aktörer viktar om någonting, utan att marknadsexponeringen helt enkelt ersätts med återstoden – något som sker naturligt när länder faller ur index av andra anledningar. Så skedde exempelvis senast i november 2021 då Pakistan och Argentina försvann från MSCI Emerging Markets Index på grund av omklassificeringar.

Vad Ryssland beträffar så tror Björn Nylund att landet efter krigsslutet kommer att ha mycket svårt att ta sig in på världens olika index.

– Även om kriget tar slut idag och saker ändras till det bättre så kommer det att ta lång tid innan Ryssland är tillbaka igen som en investeringsbar marknad, säger Björn Nylund.

Öhman Emerging Markets har stort teknikfokus med det taiwanesiska halvledarföretaget TSMC som största innehav, följt av Samsung, Tencent och Alibaba.

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS