Realtid

Öhman Fonder passerar 150 miljarder och skrotar ”hållbarhet” i fondnamnet

 Jamal Abida Norling, Öhman Fonder
"Vi följer marknaden och räknar på förvärvsmöjligheter när de dyker upp. Men det har varit en gynnsam period för många fondbolag, vilket gör att det inte finns så många angelägna säljare och utbudet är därmed ganska begränsat", säger Jamal Abida Norling.
Anders Frick
Uppdaterad: 09 feb. 2022Publicerad: 09 feb. 2022

Målet är nått – nu har Öhman Fonder passerat 150 miljarder kronor i förvaltat kapital, vilket gör bolaget till det största fristående fondbolaget i Sverige. Istället tar Öhman sikte mot 300 miljarder och gör samtidigt förändringar på hållbarhetsfronten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Öhman Fonder har vuxit snabbare än marknaden sedan finanskrisen och köpte 2015 DNB:s svenska kapitalförvaltningsdel vilket fördubblade det förvaltade kapitalet till ungefär 80 miljarder kronor. Då sa Öhmans ordförande Johan Malm tillsammans med vd Jamal Abida Norling till Realtid att målet var att förvalta 150 miljarder kronor – något som bolaget nu alltså har uppnått.

– Vi har ökat vår marknadsandel under lång tid och givetvis till viss del fått draghjälp av gynnsamma marknadsförhållanden. Att vi ökat vår marknadsandel tror jag är en effekt av vår övergripande syn på kapitalförvaltning som karaktäriseras av långsiktighet, hållbarhet och aktiv förvaltning, säger Jamal Abida Norling till Realtid.

Han säger att det nya målet är att öka till 300 miljarder kronor i förvaltat kapital – något som dock kan bli en utmaning.

– Vi har ett läge där aktiemarknaden idag är högt värderad samtidigt som räntorna fortsatt är rekordlåga, vilket gör att vi inte kan räkna med samma draghjälp från marknadsutvecklingen. Det innebär att det sannolikt tar lite längre tid innan vi når vårt mål, säger han.

Hur har integrationen med DNB gått – vilka har varit de största utmaningarna?
– Integrationen har gått väldigt bra och över förväntan. Dels hade vi erbjudanden som kompletterade varandra väl, så det gemensamma erbjudandet blev väldigt brett och gav en bra helhet. En annan viktig faktor är att vi hade en snarlik företagskultur, säger Jamal Abida Norling.

Letar ni ytterligare förvärv? Vilken typ handlar det i så fall om?
– Vi följer marknaden och räknar på förvärvsmöjligheter när de dyker upp. Men det har varit en gynnsam period för många fondbolag, vilket gör att det inte finns så många angelägna säljare och utbudet är därmed ganska begränsat. Detta, som mycket annat, går ju i cykler och det kan ändras fort om vi exempelvis skulle hamna i en rejäl lågkonjunktur. Det återstår också att se hur förändringen av PPM påverkar branschens olika aktörer. Sedan finns det stordriftsfördelar i den här branschen och ökande regelkrav som ökar kostnader kan bidra till ökat konsolideringstryck, säger Jamal Abida Norling.

Vilka fördelar ser ni med att vara ett stort fondbolag?
– En stor fördel är i våra dialoger med våra portföljbolag. Ju större ägare vi är i bolagen desto större gehör får vi för våra åsikter. Det blir också lättare att hitta samarbetspartners för att driva olika frågor gentemot bolagen. I slutändan är vi övertygade om att det bidrar till bättre avkastning för våra kunder, säger han.

Framöver kommer Öhman Fonder att ta bort benämningen ”hållbarhet” från bolagets fondnamn, vilket enligt Jamal Abida Norling beror på att det numera inte finns något behov av att peka ut vilka av fonderna som är hållbart förvaltade.

ANNONS

– Det betyder inte att vi ändrar vår ambition, tvärtom har vi minst lika höga ambitioner framöver. Hållbarhet i ett fondnamn säger långt ifrån allt kring hur fonden förvaltas, det kan finnas många olika inriktningar. Vi tycker att alla fonder måste vara hållbara, det är grundläggande för att kunna leverera långsiktigt bra avkastning, säger Jamal Abida Norling.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS