Börsen har haft en turbulent tid bakom sig, men hur ser det ut med värderingarna för onoterade bolag när de behöver ta in nytt kapital? – Vi upplever att bolag sänker sina värderingar men motvilligt för att matcha bättre med omvärldens förväntningar, säger Elina Åkerlind, grundare och vd på Nordic Node.
"Nordiska techbolag fortsatt heta - men investerare har blivit försiktigare"
Mest läst i kategorin
Nordic Node hjälper nordiska företag att hitta internationellt riskkapital i sin expansion, på sådd/serie A-rundor. Investerare har nu blivit mer avvaktande, och ser gärna ser att bolagen har kommit lite längre och fått mer traction än vad som varit nödvändigt tidigare, enligt Elina Åkerlind.
– Mot detta ser vi också fler konvertibler i marknaden, och fler bolag gör en mindre bryggrunda med befintliga investerare för att komma lite längre med KPI:er och mättal och därmed skjuta på sin expansion.
– Utmaningen med en för låg värdering i tidiga bolag är att ägarfördelningen bli skev mellan grundarteam och externa investerare vilket riskerar att skapa problem i kommande kapitalanskaffningar om grundarteamet har för litet ägande kvar, så det är en balans mellan att ta in kapital nu och att inte förstöra för sig på längre sikt.
Hur ser intresset ut för de nordiska tech-sektorn?
– Norden är hett! Norden har en bra tech-scen med ett levande community och internationella investerare har lärt sig att Norden har många intressanta bolag, framför allt inom hållbarhetsområdet.
– Många internationella VC-investerare flyttar hit personer till Norden för att få ”boots on the ground” och vi märker av ett ökande intresse av internationella investerare som vill investera i den här regionen.
Du säger att branscher med starka affärsmodeller alltid är intressanta. Finns det branscher som är mer heta nu än vanligt – vice versa är det något där glorian har falnat?
– Alla pratar hållbarhet. ”Climate tech” och bolag som på olika sätt löser globala problem är högst upp på agendan. Bolag som arbetar med energi, batterier och koldioxidreducerande teknik får uppmärksamhet.
Tekniken som många pratar om men få vågar investera i
– Ny teknik som web3-lösningar baserat på blockchain och krypto är en bubblare. Det är spännande teknik som många pratar om men få vill eller vågar investera i.
Ni jobbar ju med bolag i tidig fas – hur är styrelsekompetensen – är det lätt att matcha den idag?
– Många tidiga bolag skulle tjäna på att arbeta mer med sin styrelsekompetens.
Det finns många fina bolag och drivna entreprenörer och många duktiga styrelseledamöter.
– Det är svårt att vara styrelsemedlem i ett tidigt bolag, dåligt/inget betalt, tar mycket tid och är förenat med hög risk. Samtidigt, de senaste årens fokus på startups tror jag bidrar till att fler kan tänka sig att arbeta med dessa bolag.
– För entreprenörerna handlar det om att hitta rätt sorts investerare, och förstår vilken kompetens de besitter, som ett effektivt sätt att kunna tillföra extern kompetens till företagets styrelse.
Har kravbilden ändrats något i och med osäkrare omvärldsmiljö och högre räntor?
– Vi upplever att kravbilden har förändrats, som sagts tidigare så blir intäkterna otroligt mycket viktigare. Inte bara att de finns, utan också hur de kommer in. Är det långsiktiga kunder, sällanköp eller på abonnemang. Hur jobbigt är det för kunden att lämna? Den typen av frågor har långivare alltid tittat på, men dessa frågor kommer även tydligare från investerare också när marknaden ändrats.
– En trendspaning är olika typer av låneaktörer som som dykt upp på sista tiden, och att när värderingarna sjunker så blir andra finansieringslösningar viktigare för att bibehålla ägande hos grundarna. Exempel på dessa är ArK kapital och Float capital. I och med att räntorna går upp så finns det större utrymme för dessa typer av aktörer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.