Finfluencers har seglat upp som en maktfaktor i börsvärlden. Somliga är bra och andra är rena bedragarna. Nasdaqs AI-system granskar alla noggrant.
Nasdaqs nya vapen mot marknadsmanipulation
Under de senaste åren har allt fler lycksökare hittat till börsen, vilket naturligt nog har drivit på onlinediskussionerna om finansiella instrument.
Efter hajpåret 2021 implementerade Stockholmsbörsen en AI-modul som övervakar sociala medier för att upptäcka marknadsmanipulation – särskilt från så kallade ”finfluencers”, som oftast riktar sig mot unga personer.
Via sociala medier, bloggar och poddar ger de ekonomiska råd – vissa bra, andra dåliga, och en tredje kategori som är att betrakta som kriminella bedragare som vill sko sig på ovana investerare.
”Det gäller att vara källkritisk och försiktig”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, till TV4 Nyheterna.
Missa inte: Hennes råd till andra kvinnor: Gör som de rika. Realtid
”Egentligen sunt”
Nasdaqs AI-system samlar in data från tusentals källor, som Reddit, Instagram och Tiktok, för att identifiera misstänkt aktivitet, exempelvis försök till ”pump and dump”.
Avvikelser flaggas och utreds av mänskliga analytiker.
”Att föra diskussion om investeringar är egentligen sunt, men det kan bli problematiskt när vem som helst kan skriva inlägg utan krav på transparens eller regler”, säger Elisabeth Salmgren von Schantz, chef över Nasdaqs europeiska övervakningsfunktion, till Affärsvärlden.
Läs mer: Börsen mot alla odds: ”12 procents uppgång väntar”. Realtid
36 flaggningar
Förra året fick Finansinspektionen 149 anmälningar om misstänkta försök till marknadsmanipulation, samtidigt som Nasdaq flaggade 36 sådana försök.
Von Schantz vill dock inte säga något om hur många av Nasdaqs flaggningar som AI-modulen stod för.
Läs även: Kritiken haglar mot nätmäklarnas courtagesystem. Realtid