Realtid

Maria Landeborn: ”Amerikanska aktier är attraktiva”

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Foto: Pressbild
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. Foto: Pressbild
Realtid.se
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Redan i fredags startade rapportsäsongen i USA med en rad bankjättar som redovisade högre vinster än förväntat. Maria Landeborn från Danske Bank ser positivt på amerikanska aktier – men anar samtidigt smolk i bägaren på andra fronter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

JP Morgan, Wells Fargo samt Citigroup – det är några av de amerikanska banker som redovisade högre vinster än förväntat när rapportsäsongen smygstartade. Den här veckan fortsätter rapporterna att trilla in, och Danske Banks strateg Maria Landeborn tror starkt på USA just nu – trots att den amerikanska inflationssiffran för september kom in i överkant av förväntningarna.

”I grund och botten är det positivt att den amerikanska ekonomin går för högvarv – det hade varit betydligt värre om vi befunnit oss på randen till en recession. Baksidan av myntet är att det kan ta längre tid att få inflationen att falla ner till målet på 2 procent så länge ekonomin är så här stark”, skriver Maria Landeborn i sitt veckobrev, och fortsätter:

”Baserat på den relativa styrkan i USA jämfört med Europa och Kina anser vi att amerikanska aktier är attraktiva. Dels finns en hög andel bolag som växer strukturellt och mindre konjunkturellt – däribland flera av de stora teknikjättarna – dels är andelen kvalitetsbolag hög. Vår bedömning är dessutom att räntorna är mycket nära toppen och de kommer att sjunka på 3–12 månaders sikt, vilket i så fall ger stöd åt de högre värderingarna på den amerikanska börsen”, skriver hon.

På andra ställen i världen ser det dock värre ut – inte minst i Kina. Landet balanserar just nu på randen till deflation, vilket bekräftar bilden av att tillväxten är mycket dämpad.

”Förra veckan kom dock obekräftade nyheter om att Kina planerar nya stimulanser för att stötta både de finansiella marknaderna och ekonomin, däribland en omfattande stabilitetsfond. Om Kina skulle sjösätta ett större stimulanspaket så kan stärka det negativa sentimentet kring tillväxtmarknadsaktier, men det skulle även vara positivt för europeiska exportbolag. I dagsläget är dock den låga tillväxten i Kina något som bidrar till de bleka utsikterna för Europa”, skriver Maria Landeborn.

I Sverige är ABB, Handelsbanken och Volvo några av bolagen som är först ut att rapportera – något som Maria Landeborn menar är väl värt att studera:

”Svensk industri är både konjunkturberoende och världsledande, och de stora verkstadsbolagen har omfattande verksamheter på många olika håll i världen. Det betyder att bolagen känner av hur efterfrågan utvecklas globalt, och rapporterna blir därför intressanta att ta del av både ur ett bolags- och konjunkturperspektiv. Framför allt håller vi ögonen på orderingången samt framåtblickande prognoser och kommentarer i samband med rapporterna”, skriver Maria Landeborn.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS