Realtid

Lundgren tror på fortsatt turbulent marknad under resten av året

Lars-Erik Lundgren, förvaltare av fonderna Aktie-Ansvar Sverige och Aktie-Ansvar Europa. Foto: Linkedin
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 15 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Lars-Erik Lundgren som förvaltar fonderna Aktie-Ansvar Sverige och Aktie-Ansvar Europa menar att börsen inte lär sjunka mycket mer men tror samtidigt att marknaden kan bli volatil under resten av året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– För att få en längre bestående börsuppgång tror jag vi behöver någon form av lösning på kriget och Europas energiproblem. Att bygga bort det ryska gasberoendet kräver massiva investeringar och är egentligen en stor möjlighet för våra bolag men just nu överskuggas de långsiktiga möjligheterna av de kortsiktiga riskerna, säger förvaltaren i en intervju med Affärsvärlden.

Gällande utsikterna för små- och medelstora bolag menar förvaltaren att värderingarna kommit ner till mer normaliserade nivåer men att det fortsatt finns risk för potentiella nedgångar på grund av höga multiplar. Förvaltaren har cirka 65-70 procent av portföljvikterna i storbolag.

När det gäller frågan om vilka innehav som är intressanta för tillfället lyfter förvaltaren fram cykliska bolag som redan diskonterat en lågkonjunktur i form av SKF, Electrolux, Atlas Copco. Lundgren har också valt att öka i både Getinge och Afry under året.

– Afry, och industribolag generellt, kommer gynnas av den investeringsvåg som måste ske när produktionen flyttar hem och massiva energiinvesteringar måste göras.

Framöver menar Lundgren att man bör vara försiktig med att investera i högt värderade bolag som lever på köpt tillväxt samt bolag som säljer dyra sällanköpsvaror som till exempel Dometic, Thule och Husqvarna där konsumenter kan komma att skjuta på inköpstillfället.

Lundgren tror också att det fortfarande är för tidigt att investera i fastighetsaktier.

– I Q2 såg vi fortfarande stigande fastighetsvärden och rimligtvis borde vi ha en nedgångsperiod framför oss innan det vänder. Jag tycker mig inte heller se att kreditspreadarna gått ihop speciellt mycket trots börshaussen i juli. Rabatten i exempelvis SBB (cirka 60 procent) kan se hög ut men givet finansieringsrisken kanske den är rimlig. Jag tror dock inte på något domedagsscenario inom fastigheter men det är nog för tidigt.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]