Många barnfamiljer har svårt att få ihop ekonomin och allt fler föräldrar tar pengar från barnens sparkonto. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar: Så många föräldrar nallar från barnens sparpengar
Mest läst i kategorin
Var tionde förälder har tagit av sina barns sparpengar och inte fört tillbaka summan. Det är “en betydande ökning” från förra årets fyra procent, konstaterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Tendensen märks särskilt hos ensamstående föräldrar och hushåll med låg inkomst.
Nästan var femte ensamstående förälder och nästan var tredje hushåll med låg inkomst anger i Länsförsäkringars undersökning att de har tagit av barnens sparpengar utan att betala tillbaka dem.
“Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande”, säger Westerberg och fortsätter:
“Men försök sätta tillbaka pengarna när du har möjlighet till det, om du tagit av barnens spargris, och försök att endast dra ner på sparbeloppen än att ta bort det helt. Det är lätt att glömma att återställa det månatliga sparandet när ekonomin förbättras”.
Fördelar med månadspeng
Privatekonomen Américo Fernández anser dock att det viktigaste är att barnen får med sig ett sunt tänk kring pengar. Därför föredrar han månadspeng framför ett sparkonto, om man måste välja.
“Veckopeng eller månadspeng är ett ypperligt tillfälle att prata ekonomi och pengars värde med barnen i en tidig ålder. För förr eller senare så kommer de till tonåren och då måste de kunna hantera kort, mobilabonnemang och att betala en räkning och då är det mycket bättre att börja med den diskussionen tidigare”, har han tidigare berättat för TV4.
Läs mer här:
Sparandet i fonder stiger till rekordnivåer. Realtid
Ranking: Kommunerna där barn har det bäst. Realtid
Det här gör svenskarna med skatteåterbäringen. Realtid