"Rädslan för en recession tycks för tillfället vara bortblåst och marknaden har siktet inställt på en mjuklandning." Det skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank i sitt veckobrev.
Landeborn: Mjuklandning i sikte – aktier till övervikt
Mest läst i kategorin
Maria Landeborn konstaterar att 2024 har börjat bra med positiva konjunktursiffror och stigande börser. Det som för närvarande överraskar är makrodata på uppsidan av förväntningarna i både Europa, Japan, USA och Kina, och det är bra för riskaptiten.
”Rädslan för en recession tycks för tillfället vara bortblåst och marknaden har siktet inställt på en mjuklandning. Det är även vad vi väntar oss tack vare en kombination av sjunkande inflation, fortsatt positiv global tillväxt och stigande bolagsvinster. Det väntas ge mer stöd åt börserna under året och vi höjer därför aktier till en övervikt. ”
Maria Lanadeborn tror samtidigt den goda tillväxten i ekonomin innebär att antalet räntesänkningar sannolikt inte blir riktigt så många som marknaden räknar med.
”Vad gäller långa räntor tror vi därför inte på någon ytterligare nedgång från dagens nivåer. Det gör att avkastningspotentialen i obligationer har minskat, och vi sänker obligationer till en undervikt.”
Trots den starka utvecklingen för amerikanska aktier ser experterna på Danske Bank fortsatt potential i USA.
”Den amerikanska ekonomin väntas hålla ångan uppe, och i takt med att inflationen närmar sig 2 procent kommer Fed att kunna sänka räntan i små steg. Den höga andelen tillväxt- och kvalitetsbolag på börsen är attraktiv, och amerikanska bolag har nu rapporterat vinstökningar två kvartal i rad. Enligt Factset väntas vinsterna i USA växa med över 10 procent i år.”
Teamet på Danske Bank gillar även japanska aktier, som väntas få stöd av både starkare tillväxt i år och av fortsatta bolagsreformer. Enligt Bloomberg handlas nästan hälften av alla bolag i breda Topix-index under bokfört värde till följd av stora kassor och låg lönsamhet.
Den här veckans höjdpunkt blir, enligt Maria Landeborn, den amerikanska PCE-inflationen på torsdag. Inflationen mätt som KPI som kom tidigare i februari överraskade på uppsidan till följd av stigande bostadskostnader, men i PCE-korgen väger boende inte lika tungt. ISM-index för tjänstesektorn kommer på fredag.
I Japan släpps inflationssiffror för januari på tisdag, och i Europa får vi preliminära siffror för februari på fredag. Kärninflationen väntas ha fortsatt ner från 3,3 procent i årstakt i januari till 2,9 procent i februari.