Realtid

Kraftig ökning av konsumtionslån – "en olycklig utveckling"

"Det blir intressant att se vad regeringens förslag om slopat ränteavdrag kan ha för effekt på konsumtionslånens tillväxttakt efter att det har blivit verklighet," säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: TT
"Det ska bli intressant att se vad regeringens förslag om slopat ränteavdrag kan ha för effekt på konsumtionslånens tillväxttakt efter att det har blivit verklighet," säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Tillväxttakten för hushållens konsumtionslån var i mars 4,1 procent vilket är den högsta uppmätta tillväxttakten sedan september 2022, enligt SCB. "Det är en olycklig utveckling vi ser," säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Detta krävs för att nå din första miljon

01 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

PPM-spararna jublar: "2024 ett av de bästa åren"

30 nov. 2024

Den årliga tillväxttakten för hushållens lån från MFI ökade jämfört med februari och var i mars 0,6 procent, enligt färsk statistik från SCB.

Den årliga tillväxttakten avseende MFI:s totala utlåning till hushåll uppgick till 0,6 procent. Bostadslånen utgjorde 83 procent av den totala utlåningen för hushållen. Konsumtionslånen, som utgjorde 6 procent av hushållens lån, hade en tillväxttakt på 4,1 procent.

– Det är en olycklig utveckling vi ser, med den högsta tillväxten för konsumtionslån sedan september 2022. Det som hänt sedan dess är ju att hushållen fått det allt tuffare med stigande räntor som har förändrat många hushålls ekonomi radikalt i termer av ökade boendekostnader, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.

Frida Bratt tror att dels handlar om hushåll som tar lånen för att klara vardagsekonomin i det här tuffare läget, men att det också finns en grupp som tar lånen för att upprätthålla en konsumtionsnivå som den man en gång hade.

– Vi kommer trots allt från ett läge där det var fest för hushållen, och många vande sig vid en viss livsstil och konsumtionsnivå. Den här gruppen kan nog känna sig mer bekväma och optimistiska med att låna för att konsumera igen – eftersom man vet att räntorna ju bör falla i år.

– Det ska bli intressant att se vad regeringens förslag om slopat ränteavdrag kan ha för effekt på konsumtionslånens tillväxttakt efter att det har blivit verklighet. Jag tycker att det är principiellt rätt att inte rabattera konsumtionslån från statens sida, och jag tror det har en god effekt på lång sikt. Men det är klart att för den grupp som tar konsumtionslån för att klara vardagsekonomin blir det ännu tuffare på kort sikt, säger Frida Bratt.

Utlåningen till icke-finansiella företag i mars 2024 hade en tillväxttakt på minus 1,0 procent.
Totalt uppgick utlåningen från MFI till hushåll och icke-finansiella företag till 7 894 miljarder kronor. Av detta utgjorde lån till hushåll 63 procent (4 935 miljarder kronor) och lån till företag 38 procent (2 959 miljarder kronor).

Bostadslån från andra aktörer än MFI på bolånemarknaden, så kallade bostadskreditinstitut, hade en årlig tillväxt på minus 10,5 procent. Bostadskreditinstitut stod i slutet av mars för 1,1 procent (45 miljarder kronor) av hushållens bostadslån på 4 124 miljarder.

ANNONS

I mars 2024 var den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån 4,71 procent. Den genomsnittliga räntan för rörliga bostadslån var 4,82 procent.

Räntan på nya avtal för hushållens bostadslån med bindningstider mellan ett och fem år var i genomsnitt 3,74 procent. Samma ränta i mars 2023 var 4,11 procent.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]