Intresset för att köpa ETF:er, börshandlade fonder, har sjunkit till den lägsta nivån sedan botten under corona-krisen i takt med att kriget i Ukraina och den globala inflationen har sänkt efterfrågan. Det visar statistik från Blackrock som Financial Times har tagit del av.
Intresset för ETF:er dyker – lägst nettoinflöde sedan coronaraset i mars 2020
Mest läst i kategorin
Nettoinflödet till ETF:er och börshandlade produkter i stort sjönk till 27,4 miljarder dollar i april, från 117,4 dollar i mars, vilket är den lägsta siffran sedan i mars 2020.
Främst är det aktie-etf:er som har drabbats särskilt hård. Inflödet stannade på 2,8 miljarder dollar under april, jämfört med 76,2 miljarder dollar månaden innan.
Det är på den amerikanska marknaden som intresset har dalat mest, relativt ETF:er på andra marknader, som Europa, tillväxtmarknader och Japan.
Det tre största fondhusen, iShares, Vanguard och State Street har alla sett nettoutflöden från sina globala ETF:er den senaste månaden.
På sektornivå såg hälsovårds-ETF:er ett inflöde på 3,6 miljarder dollar, enligt Blackrock, medan allmännyttiga börshandlade fonder på 2 miljarder dollar var den högsta siffran sedan i februari 2016 och den tredje högsta siffran någonsin.
Finansiella ETF:er såg ett utflöde på 6,3 miljarder dollar under månaden, vilket betyder att denna sektor hittills i år har sett större utflöden än inflöden.
ETF:er på tillväxtmarknader har dock ökat till 11,7 miljarder dollar jämfört med 6,6 miljarder dollar i mars. Detta kan tyckas gå stick i stäv med lägre riskaptit, men enligt Blackrock så drevs efterfrågan på främst av Asien-noterade Kinafonder, vilket tyder på att vissa lokala investeringar ser tecken på undervärdering av kinesiska aktier, som fått mycket stryk den senaste tiden.
https://www.ft.com/content/57d6c725-5d74-4abb-8233-f2a032d14daa
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.