Realtid

"Inte rimligt att staten ska ge rabatt på konsumtionslån"

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 25 jan. 2024Publicerad: 25 jan. 2024

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Små steg med stor effekt för din ekonomi

18 nov. 2024
Regeringen vill se över ränteavdraget för blancolån samt höja bolånetaket för att komma åt överskuldsättningen. "Det är positivt att regeringen nu gör detta," säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

-Det är inte rimligt att staten ska ge rabatt på konsumtionslån, när vi vet att många fastnar i en ond skuldspiral som kan bestå hela livet. Det är också principiellt viktigt att staten signalerar att man inte uppmuntrar snabba lån till hög ränta, säger Frida Bratt.

Ränteavdraget har varit en het fråga när det gäller avdrag för bostadslån, och det avdraget kommer ingen politiker vilja röra under överskådlig tid, tror Frida Bratt. Däremot tycker hon att det är konstigt att  utfasning av avdraget för konsumtionslån inte redan ägt rum.

– I stället för att uppmuntra låntagande borde regeringen nu i ännu högre utsträckning kunna uppmuntra sparande, i form av generellt lägre skatt på ISK.

Vad gäller höjningen av bolånetaket kan det vara lätt för den som är inne på bostadsmarknaden att tycka att ett tak på 85 procent är lagom, kanske rentav även det högt. Men för alla de som står utanför utgör taket ett verkligt hinder för att ha en chans på bostadsmarknaden.

-I praktiken tas istället i många fall dyra blancolån för att finansiera insatsen, och det vinner ingen på förutom möjligen lånebolagen. I kombination med detta är det dock bra om trösklarna för unga att starta ett bosparande blir ännu lägre, och där passar skattefriheten på de första 300 000 kronorna enligt Tidöavtalet väl in. Önskvärt vore dock även en morot i form av en generell skattesänkning på sparande, säger Frida Bratt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS