Gårdagens räntebesked från Riksbanken gör att hushållen äntligen kan börja känna lite optimism igen. Det säger Hampus Brodén, vd för Stabelo, till Realtid med anledning av att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad.
”Hushållen kan börja känna optimism”
Mest läst i kategorin
I går kom beskedet att Riksbanken beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. Detta på grund av ett tydligt dämpat inflationstryck. Beskedet gör att det dystra läget för svenska bolånekunder möjligen kan kännas lite mindre dystert – det menar Stabelos vd Hampus Brodén.
– Den primära effekten av beskedet tror jag personligen är att hushållen kan börja känna lite optimism och börja se slutet på boräntehöjningarna. Allt annat lika bör det vara positivt, även om det kommer att ta ett tag innan hushållen börjar se minskade kostnader, säger Hampus Brodén.
Varför dröjer de minskade kostnaderna för bolånetagarna?
– Det finns rätt många faktorer som kan leda till fortsatta boränteökningar. Dels kommer bankernas bostadsobligationskostnader att öka under en lång tid framöver, vilket bankerna troligen vill kompensera sig för mot bolånekunderna. Utöver det så ligger extremt mycket av inlåningen från allmänheten kvar på nollräntekonton. I takt med att hushållen inser att de förlorar väldigt mycket pengar på det så kommer mer och mer volymer trilla över på konton som ger ränta. Det ökar bankernas finansieringskostnad och lär över tid synas i de räntor som bankerna känner att de behöver ta ut på utlåningssidan, säger han.
När i tiden kan räntan tänkas börja vända och gå ned, tror du?
– Det finns risk att bolåneräntorna inte börjar falla förrän på andra sidan halvårsskiftet nästa år. Men det beror väldigt mycket på vilka inflationsbesked vi har framför oss samt på hur duktiga inlåningskunderna är på att inse att de har väldigt mycket att tjäna på att flytta över pengar på konton som ger ränta, säger han.
Vad säger du förresten om själva beskedet från Riksbanken – hur oväntat var det?
– Marknaden prisade in ganska exakt 50 procent sannolikhet att det skulle bli en höjning, vilket stämde rätt väl överens med min egen känsla. Så man kan säga att den oförändrade räntan var varken väntad eller oväntad, säger Hampus Brodén.