Apotea gör entré på Stockholmsbörsen med högt intresse från både småsparare och storinvesterare. Men vem som får aktier är långt ifrån givet.
Huggsexa om Apoteas aktier: "Lagom marknad"
Mest läst i kategorin
Uppståndelsen kring Apoteas börsnotering har varit stor. Erbjudandet om aktier blev övertecknat redan inom 90 minuter, rapporterar bland andra Dagens Industri.
Trots ekonomisk oro har både småsparare och institutionella investerare visat stort intresse för nätapoteket, som går in på Stockholmsbörsen på fredag.
Missa inte: Historisk börsnotering väntar Klarna: ”Enormt intresse”. Realtid
Apoteas vd Pär Svärdson förklarar att tajmingen för noteringen är väl genomtänkt.
”Jag tror inte att det är bra att göra det när marknaden är på topp. Det blir bäst för såväl nya som gamla ägare att gå in på en ’lagom marknad'”, säger han till TT.
Sammanlagt erbjuds 32,4 miljoner aktier, varav över hälften redan är reserverade för sex stora investerare, däribland H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest. (börskurs Hennes & Mauritz)
Läs även: Fastighetsbolag nära att få ringa i börsklockan. Dagens PS
Hamnar i underläge
Enligt EFN har även Apoteas anställda förtur till aktier värda 30 000 kronor per person. Resten delas mellan småsparare och institutionella investerare, men tilldelningen är långt ifrån självklar.
Småsparare kan teckna aktier via Avanza (börskurs Avanza Bank), SEB (börskurs SEB) eller Carnegie fram till midnatt den 4 december, skriver Svenska Dagbladet.
Experten Sverre Linton på Aktiespararna noterar att småsparare ofta hamnar i underläge vid liknande noteringar.Processen är inte helt transparent, och bra kunder prioriteras av rådgivarna.
”Jag har tecknat mig för aktier för 2 miljoner via Carnegie och lika mycket via ABG, men jag blir glad om jag får köpa aktier för 100 000 kronor”, säger daytradern Erik ”Ekka” Lundin till Dagens Industri.
Kan vara riskabelt
Apotea, som grundades 2012, är i dag Sveriges största nätapotek och har en marknadsandel på över 40 procent online. Bolaget värderas inför noteringen till cirka 6 miljarder kronor, lägre än förväntade 7–8 miljarder.
Svärdson menar att kundrelationerna är en av Apoteas styrkor: ”Du kan gå från att vara kund till att bli aktieägare. Det är svårare med exempelvis ett verkstadsbolag.”
Trots den stora hajpen varnar experter för att investeringar i börsintroduktioner kan vara riskabla. Erfarenheter från tidigare noteringar, såsom läkemedelsbolaget Cinclus Pharma, visar att aktiekurser kan falla kraftigt efter introduktion.
Missa inte: Klarna släcker gråhandeln – tänder till på börsen. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.