Aktieägare kan få 40 procent dyrare lån om regeringens förslag godkänns. Kritiken haglar från höger till vänster: "Väldigt ogynnsamt."
Höstbudgeten kan bli en kalldusch för tusentals aktieägare
Mest läst i kategorin
När regeringen presenterar sin höstbudget den 19 september väntas man strama åt ränteavdraget, genom att ta bort det från lån utan säkerheter.
Detta skulle ge statskassan 4,3 miljarder kronor nästa år och lika mycket till budgeten för nästa val.
Förslaget, som varit ute på remiss, kritiseras dock från flera håll.
”Gynnar de med pengar”
Bland annat är det själva definitionen av ”säkerheter” som väcker reaktioner.
Lån för bostad, bil och båt väntas nämligen fortsatt medges avdrag, trots att det rör sig om konsumtionsvaror.
”Det här kommer gynna dem som har pengar, som äger hus. De kan belåna sina hus och använda det till konsumtion. Så det får fördelningseffekter som är väldigt ogynnsamma”, säger Åsa Hansson, skatteexpert och docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, till Dagens Industri.
Avanza: Tråkigt
Samtidigt försvinner ränteavdraget för värdepapperslån, vilket innebär att det blir 40 procent dyrare att belåna värdepappersportföljer.
Detta kritiseras av Aktiespararna, Konjunkturinstitutet, Bankföreningen, LO och Svenskt Näringsliv, som samtliga har lämnat remissvar till regeringen.
”Aktiebelåning är en viktig del i ett samhälle som vill stimulera och främja privat aktieägande och privatägda företag”, skriver Aktiespararna, och påpekar att värdepapperslån inte kan jämföras med konsumtionslån.
Avanzas (börskurs Avanza Bank) vd Gustaf Unger håller med.
”Jag tycker det är tråkigt att man placerar värdepapperslån i samma kategori som ‘köpa nu, betala sedan’ som kanske inte är ett så sunt beteende”, säger han till DI.
Experten: ”Ogenomtänkt”
Även Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet (börskurs Nordnet), är kritisk till förslaget.
Till skillnad från blancolån och konsumtionslån är värdepapperslån ett lån med säkerhet, menar hon.
”Att fasa ut ränteavdraget för konsumtionslån är helt rimligt och ett bra steg av regeringen. Men när det gäller värdepapperslånen framstår regeringens agerande som ogenomtänkt”, har hon tidigare skrivit i en krönika på Dagens Juridik.
Läs mer:
Rekordhöga skulder hos Kronofogden: ”Väldigt oroande”. Realtid
SCB: Ökad upplåning i räntebärande värdepapper. Realtid
Milstolpen: Var femte svensk kund hos Avanza. Realtid