Realtid

Hedgefondsförvaltaren: Alla lågkonjunkturers moder kan vara på väg till Sverige

Rikard Jansson
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Riksbanken har genom en negativ realränta skapat en fin grogrund för överdrivet risktagande i Sverige, och den nuvarande krisen i fastighetsmarknaden indikerar att alla lågkonjunkturers moder är på väg i Sverige. Det uppger förvaltaren Fredrik Carlsson, vd och medgrundare till fondbolaget Carlsson Norén, i en intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Fonderna med lågt intresse i Sverige – trots global popularitet

14 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Stjärnförvaltaren om sin unika strategi: "Noll risk"

13 nov. 2024

─ Det är redan en kris i fastighetssektorn. Bolagen har inte kunnat emittera obligationer på flera månader, och räntorna ligger jättehögt i förhållande till avkastningen på fastigheterna. Börskurserna i vissa bolag är ned över 70 procent. Situationen är inte hållbar, och det blir mer tydligt framöver när lån förfaller. Fastighetsbolagen agerar redan genom att sälja av tillgångar och pausa satsningar. Personligen tror jag att flera tungt belånade fastighetsbolag kommer att få göra nyemission, säger han.

Carlsson tycker att Riksbanken bär ett tungt ansvar för situationen. 

─ Att ett land som Sverige med rörlig växelkurs lyckats med konststycket att sänka räntan i högkonjunktur och höja den i lågkonjunktur är ett klart underbetyg till systemet.

Carlsson Norén investerar inte aktiemarknaden utan i räntemarknaden, och kommenterar således inte enskilda aktier. 

─ Det är inte fel på tillgångarna, utan på belåningen i fastighetsbolagen. Marknaden är oroad för inflationen och stigande räntor, och det kommer inte att lösa sig snabbt. Frågan kan justeras på samma sätt som den alltid gjort historiskt, genom att nya eller existerande ägare justerar belåningsgraden genom ökat eget kapital, fortsätter förvaltaren. 

Fastighetssektorns kris ser han som ett tydligt tecken på att Sverige är på väg mot lågkonjunktur. En annan faktor är hushållen. De svenska hushållen drabbas av en rad ökade kostnader från flera håll samtidigt. Priserna på mat, energi och bränsle har ökat rejält. Vid sidan av detta har också bostadspriserna fallit, räntorna stigit och som en lök på laxen har börsen klappat ihop vilket gjort att förmögenheter krympt väsentligt. Summa summarum kommer det att krävas att konsumtionen minskar.

─ Marknaden prisar in en boränta på över 4 procent nästa höst. Det slår jättehårt mot hushållens konsumtion. Nyligen var den 1 procent. Det är klart att hushållen kommer att behöva hålla igen i sina utgifter vilket påverkar ekonomin i stort. Vi ser nyheter om uppsägningar på företag, vi har en latent finansieringskris i fastighetssektorn och flera bolag som drar ned på expansionstakten. Det är tydliga tecken på lågkonjunktur, fortsätter Fredrik Carlsson. 

Han bedömer inte att Riksbanken i dagsläget kommer att agera annorlunda än att man fortsätter att höja räntan. Bolånen kan dock komma att skyddas genom Riksbanken likt man gjort historiskt fortsätter att köpa bostadsobligationer. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS