58,3 procent av de vuxna kommuninvånarna i Mora direktsparar i fonder. Det är mer än i någon annan kommun i Sverige. Motsvarande siffra för hela landet är 45 procent.
Här är kommunen med flest fondsparare
Mest läst i kategorin
Genom bearbetning av anonymiserad registerdata i en ny databas har Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, kunnat visa hur fondägandet ser ut i olika grupper i Sverige. Daniel Waldenström har också undersökt hur fondägandet ser ut i Sveriges alla kommuner. Där visar det sig att Mora sticker ut med högst andel fondägare: 58,3 procent. På andra plats kommer Örnsköldsvik med 57,9 procent, därefter Lomma med 57,0 procent. Detta kan jämföras med rikssnittet som är 45 procent. Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens Förening.
Mora toppar listan men det finns många andra kommuner i Dalarna som har en hög andel fondägare: Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Falun och Vansbro har alla ett fondägande över 50 procent, dvs. 5 procentenheter över rikssnittet.
Mora toppar även listan när det gäller fondandelsvärdet i Dalarna – medianvärdet på Morabornas fondinnehav är 60 570 kronor. Det går att jämföra med medianvärdet i riket som är 55 000 kronor.
–Det är väldigt roligt att se att flera kommuner inom samma län toppar listan. Dalarna har uppenbart en bred sparkultur som fler borde ta efter. Tittar vi närmare på toppkommunen Mora ser vi att den höga andelen kvinnliga fondsparare är en framgångsfaktor. I Mora fondsparar fler kvinnor än män och fler kvinnor än i någon annan kommun i Sverige. Det är imponerande, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, i en skriftlig kommentar.
Daniel Waldenströms forskning visar att könsskillnaderna vad gäller fondägande generellt sett är små, med en liten övervikt för kvinnorna. Om man tittar på riket som helhet äger 46 procent av kvinnorna och 44 procent av männen fonder. Medianvärdet av fondinnehaven är intressant nog något större för kvinnor, 57 000 kronor, än för män, 53 000 kronor.
Fondsparandet är vanligt i hela Sverige och det finns inte någon motsättning mellan stad och landsbygd när det gäller fondägandet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.