Handeln med onoterade aktier, även känt som gråhandel, lockar investerare med löften om tidig exponering mot framgångsrika bolag som Klarna och Spotify. Men det är en marknad fylld av både möjligheter och risker.
Gråzonerna i gråhandeln: "Vana spelare"
Mest läst i kategorin
Gråhandel innebär att onoterade aktier byter ägare via mäklare, istället för genom en traditionell börs. Det är en marknad som liknas vid en torghandel där utbudet kan vara svårt att uppskatta, skriver Omni Ekonomi.
Gråhandeln ger investerare chansen att köpa in sig i företag innan de blir börsnoterade och en tidig investering kan ge stor avkastning när bolaget växer eller börsnoteras.
Missa inte: Omsättningsrekord för gråhandeln förra året. Realtid
Klarna populärt dragplåster
Fredrik Roos, grundare av Monitor Capital Markets – som specialiserar sig på att mäkla onoterade aktier – säger till Omni Ekonomi att företaget regelbundet hanterar handeln för 70–80 bolag, med techsektorn som ett tydligt fokusområde.
Handeln med onoterade aktier har väckt stort intresse, särskilt för snabbväxande techbolag. Klarna är ett av de mest populära namnen och spekulationerna kring dess börsnotering har drivit upp intresset.
Läs mer: Småbolagen halkar efter – är riskerna värda avkastningen? Realtid
Enligt Roos är det ofta förmögna privatpersoner som driver handeln, med genomsnittliga transaktioner på cirka 1 miljon kronor.
”De allra flesta har erfarenhet av onoterat tidigare, de är vana spelare”, säger han.
Gråzonerna i gråhandeln
Investeringar i gråhandel är förenade med betydande risker. Det kan vara svårt att sälja aktier om köpare saknas, eftersom priset på aktier i gråhandeln snabbt kan rasa.
Missa inte: Nvidia: AI-jätten alla pratar om. News55
Dessutom råder det brist på transparens eftersom onoterade bolag inte har samma rapporteringskrav som börsnoterade företag. Därför kan det vara svårt att få en korrekt bild av deras ekonomi.
Ska man ge sig in i gråhandel är det viktigt att förstå vad gråhandel är, lär känna bolaget du vill investerare och välja rätt mäklare eller plattform.
Läs mer: Privatekonomen ryter till om ISK: ”Inte bara för rika”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.