Nordnets sparekonom Frida Bratt är positiv till att regeringen vill fasa ut ränteavdraget för konsumtionslån - men tycker däremot att regeringen trampar helt snett när man i förslaget även inkluderar värdepappersbelåning.
Frida Bratt ger regeringen bakläxa - "gör om och gör rätt"
Mest läst i kategorin
-Konsumtionslån har som bekant syftet konsumtion för pengar man inte har. Värdepappersbelåning, däremot, är ett verktyg för sparare som hanterar sina egna placeringar att försöka öka avkastningen. Det är en kostnad man har för att öka sin kapitalinkomst, och därför finns det en logik i att behålla avdraget enligt principen om symmetri. Den logiken finns inte när det gäller lån som går till konsumtion, skriver Frida Bratt i ett mail till Realtid.
-Att hävda att en utfasning av ränteavdraget för värdepappersbelåning är ett led i att minska överskuldsättningen klingar falskt i mina öron.
När det gäller värdepappersbelåning handlar det om säkerheter som värderas i realtid och som kan omsättas omedelbart. För att göra värderingen ännu säkrare är det enligt Frida Bratt en enkel åtgärd att endast tillåta marknadsnoterade värdepapper och fonder som säkerhet.
-Med det skulle regeringens argument att värderingen utgör något som helst problem falla.
-Jag har svårt att begripa varför bilar och båtar skulle vara bättre säkerheter än värdepapper. Här kan tillgången vara svårare att omsätta, köpare och säljare får försöka mötas på Blocket och det kan finnas vitt skilda uppfattningar om pris.
Ett annat av regeringens argument är att banker kan låna ut mer än vad säkerheten är värd.
-Det här utgör mig veterligen idag inget problem, den maximala belåningsgraden är oftast 85 procent, precis som för bostäder, men de flesta lånar betydligt mindre än så. Men vill man är det enkelt att sätta upp ett krav att banker inte får låna ut mer än säkerhetens värde.
Frida Bratt tycker att det är helt rimligt att fasa ut ränteavdraget för konsumtionslån, men hon är väldigt kritisk till att det även ska gälla värdepappersbelåning.
-Förslaget framstår som ogenomtänkt. Här bör regeringen definitivt göra om och göra rätt.