Den nedåtgående trenden för IPOs fortsätter. Hittills i år har 992 börsintroduktioner genomförts globalt, vilket är en minskning med 44 procent. Det framgår av EY:s kartläggning. Revisionsnätverket tror på en fortsatt låg aktivitet in i första kvartalet nästa år.
Fortsatt svagt för IPO:s globalt
Mest läst i kategorin
Mätt i transkationsintäkterna är nedgången ännu större, 57 procent till 146 miljarder dollar.
Både företag och investerare möter ökande makroekonomiska utmaningar, osäkerhet på marknaden, ökande volatilitet och fallande globala aktiekurser.
— Hög inflation och stigande räntor påverkar nu den globala IPO-marknaden negativt. Och framför allt den geopolitiska situationen bidrar till osäkerhet på marknaden, med kännbara effekter i inflation och räntor. Vi ser att dessa faktorer leder till motvind för risktillgångar när vi närmar oss slutet av 2022, säger Andreas Dalhäll, i en skriftlig kommentar. Han är partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.
Börserna i Nord- och Sydamerika hade den största nedgången globalt.
Även i Norden sker en stor inbromsning jämfört med i fjol. Totalt har drygt 30 bolag noterats hittills i år.
EY:s analys är att företag och investerare globalt och även i Norden väntar på ett mer stabilt och positivt börsklimat innan den negativa trenden vänder.
— Vi ser därför att IPO-aktiviteten kommer att vara fortsatt låg under 2022 och första kvartalet 2023. Men vi ser också att flera noteringskandidater förbereder sig för IPOs i maj och juni 2023, under förhoppningen att läget i omvärlden stabiliserar sig. Vi vet också av erfarenhet att när det väl vänder kan det bli ganska trångt i noteringsfönstret, så fortsatta förberedelser för att behålla optionalitet blir viktigt, avslutar Andreas Dalhäll.