Företagsförmedlingen uppger att marknaden för företagsaffärer är fortsatt stark efter rekordåret 2021. – Vi har redan nu överträffat förra årets rekordresultat. Det är naturligtvis väldigt glädjande och ett styrkebesked för oss som bolag och för branschen som helhet, uppger Thor Bergenholtz, verksamhetsansvarig på Företagsförmedlingen.
Företagsförmedlingen: Fortsatt stark transaktionsmarknad för onoterat
Mest läst i kategorin
Kort tillbakablick: Antalet genomförda affärer ökade med drygt 50 procent mellan 2020 och 2021 och hittills i år handlar det om något fler avslutade affärer jämfört med helåret 2021 och prognosen ligger på att Företagsförmedlingen vid utgången av 2022 har 25 procent fler avslut jämfört med fjolåret.
Det genomsnittliga transaktionsvärdet per affär har ökat med 35 procent jämfört med 2021 och ännu mer jämfört med 2020. Här får man dock ta hänsyn till att vissa affärer sticker ut och Bergenholtz uppskattning är att snittpriset per transaktion snarare har ökat runt 15 procent.
Den enskilt viktigaste förklaringen som ges är att många bolagsaffärer idag innehåller en möjlighet för säljaren att återinvestera i verksamheten och vara med på ytterligare en tillväxtresa.
— Just möjligheten att ingå i nya förtagskonstellationer och samarbeten stärker konkurrenskraften och ökar lönsamheten. Det tror jag blir än mer viktigt i en orolig omvärld och på en utmanande marknad, säger Bergenholtz.
Andreas Leben Arnewid som är mäklare på Företagsförmedlingen i Västsverige ser inte någon brist på köpare.
— Priserna är stabila på ungefär samma nivåer som de legat på de senaste åren, där många av de bolag som vi förmedlar mår väldigt bra, säger han och framhåller att mindre bolag är bra på att anpassa sig efter nya marknadsförutsättningar.
— Det är en av anledningarna till att små- och medelstora företag är själva fundamentet inom svenskt näringsliv.
Vilka är då köparna? Ofta investmentbolag med professionell personal och med väldigt tydliga fokusområden, enligt Bergenholtz.
Branscher med många affärer är utbyggnad av infrastruktur och olika företag inom byggrelaterad verksamhet som VVS, el, mark och anläggning, men även nischade industri- och verkstadsföretag samt företag som driver digitalisering.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.