Realtid

Flytträtt från idag: 142 miljarder kan flyttas

Det är både glädjande och mycket viktigt steg mot en fungerande flytträtt och en konsumentvänlig pensionsmarknad, säger Nordnets privatsparare Frida Bratt.
Rikard Jansson
Uppdaterad: 01 juli 2022Publicerad: 01 juli 2022

Tidigare har pensionssparare som har suttit inlåsta i gamla och dyra försäkringar nu fått möjlighet att välja bra villkor för sin pension. Flytträtten utvidgas nämligen idag till att även omfatta försäkringar tecknade före 1 juli 2007. Totalt handlar det om 142 miljarder kronor som nu kan sättas i rörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är både glädjande och mycket viktigt steg mot en fungerande flytträtt och en konsumentvänlig pensionsmarknad, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Idag har vi mestadels premiebestämda pensioner, vilket innebär att avkastning och därmed också avgifter till stor del avgör utfallet för pensionen i slutändan.

– Då måste ju spararen få en chans att vidta de åtgärder som går för att få bästa möjliga utfall. Så har alltså inte varit fallet fram tills nu, fortsätter Frida Bratt.

Totalt handlar det alltså om 142 miljarder kronor som varit inlåsta. Kapital som nu kan komma att börja flytta runt. 

– En stor del av dessa ligger säkerligen placerade till höga avgifter. Nu får spararna äntligen möjligheten att flytta till lägre avgifter. Det är, tillsammans med det avgiftstak som infördes i april 2021, ett oerhört viktigt steg mot en fungerande flytträtt och en konsumentvänlig pensionsmarknad.

Frida Bratt menar att det finns mer att göra i frågan. Nästa steg kan vara att man tar bort praktiskt krångel för att göra flytten.

– Det bör ju exempelvis inte vara möjligt för pensionsbolag att helt ducka den digitala utvecklingen på området. 

Bratt menar också att marknaden själva inte är bäst satta att utveckla marknaden. Politikerna behöver styra upp området för branschen, föreslår hon. 

ANNONS

– MinPension skulle vara utmärkt för detta. Branschen kommer inte själv ta initiativ till en sådan portal, så därför behöver politikerna kliva in. 

Politiskt går vi mot val i september. Den politiska diskussionen fastnar ofta kring inkomstpensioner. Bratt hoppas att den diskussionen vidgas framöver. 

– Det går att vända på fler stenar för att nå målet om högre pensioner, avslutar hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]