Realtid

Fler svenskar lever över sina tillgångar

Fler svenskar lever över sina tillgångar
Gör en budget och planera långsiktigt, råder Kronofogden. (Foto: Henrik Montgomery / TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Fler svenskar använder sin kredit. I juli utnyttjade 52 procent sin kredit, jämfört med 45 procent under sommaren för två år sedan. Det visar ny statistik från UC. Att fler lever över sina tillgångar bekräftas också av Kronofogden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Semestern har blivit något av en kostnadschock för många hushåll. Resor, restaurangbesök och nöjen har alla blivit betydligt dyrare. De ökade utgifter kommer på ett redan tidigare högt kostnadstryck och högre räntor.

”Vi vet att många tar lån och krediter för att semestra”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden till TT.

Krediterna växer även i USA

Även i USA har det blivit vanligare att köpa nu och betala senare. Konsumentkrediterna fortsatte att öka i maj, med 11,4 miljarder dollar, vilket var mer än väntat, enligt Bloomberg.

Davor Vuletas tips är att man i förväg gör en beräkning om man kan betala efter semestern. 

Är man så skuldsatt efter sommaren att man inte kan betala är det viktigt att kontakta den som man är skyldig pengar. Ett annat tips är att vända sig till kommunens skuldrådgivning som kan hjälpa till att hitta lösningar.

Att göra en budget och inför nästa sommar planera långsiktigt är ytterligare råd.

”Om man nu var tvungen att låna för att unna sig någonting under den här sommaren, kanske man ska börja lägga undan några hundralappar i månaden till nästa sommar redan nu om man kan”, säger Davor Vuleta till nyhetsbyrån.

ANNONS

Tidigare i sommar gick regeringen ut med att de vill skärpa kraven på snabblåneföretag och föreslår att det kommer att krävas tillstånd för att driva bank- och finansieringsrörelse för att lämna eller förmedla lån till konsumenter.

Snabblåneföretag och andra företag som vill fortsätta att driva verksamhet med konsumtionslån får alltså ansöka om sådant tillstånd.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Läs mer:
Forskare: Så maxar du lyckan av dina pengar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS