Realtid

Fjärde AP-fonden om Cinclus Pharma: "Överraskande dåligt"

Forskningsbolaget Cinclus Pharma, årets första biotekniknotering på Stockholmsbörsens huvudlista.
Cinclus Pharmas börsdebut blev ett magplask. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Cinclus Pharmas börsdebut blev en besvikelse men fjärde AP-fonden tror att biotechbolaget har "enorm potential".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Innan Cinclus Pharma börsnoterades i juni hade suget funnits där ett bra tag.

Marknaden bedömdes dock inte vara redo för ännu ett biotechbolag, ett som specifikt ett nytt läkemedel mot sura uppstötningar – fram tills nu.

Strax före börsnoteringen den 20 juni gav Dagens Industris Johan Wendel tummen ner till Cinclus Pharma, på grund av hög risk med osäker potential för den långsiktige investeraren.

Förlorat en femtedel

Wendel fick rätt. Cinclus Pharmas korta tid på Stockholmsbörsens huvudlista har inte motsvarat investerarnas förväntningar.

Biotechbolaget rasade vid noteringen och handlas nu över 20 procent under teckningskursen på 40 kronor, detta trots stödköp från rådgivaren Carnegie.

Fjärde AP-fonden äger 7,4 procent av aktierna.

”Det är så klart olyckligt att det kortsiktigt har blivit en överraskande dålig börsdebut”, säger Jannis Kitsakis, fondens chef för svenska aktier, till Dagens Industri.

ANNONS

AP-fondens USP

Fjärde AP-fonden är känd för sina investeringar i läkemedelsutvecklare och ser fortfarande stor potential i Cinclus Pharma, trots den svaga starten.

Fondens strategi att investera i små och mellanstora svenska bolag inom hälsovård och bioteknik har tidigare gett god avkastning.

Trots kortsiktiga motgångar fortsätter fonden att satsa på sektorn.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]