Realtid

Finansinfluencers satsar på Kiwitrader

Dan Jönsson, Oscar Fagler, Kiwitrader
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Börsmiljonären Oscar Fagler är en av Kiwitraders hittills starkaste namn med drygt 150 000 följare på Instagram. Nyligen stängde bolaget en kapitalrunda där Fagler finns med bland investerarna.

ANNONS
ANNONS

Inom kort kommer Kiwitrader att få ännu fler influencers till sin plattform. Det handlar bland annat om Nicholas Ahonen från Danske Bank, utöver andra befintliga influencers som Fröken investera, Ekonomigurun, Pengabingen, InvestmentCouple, Sparfysikern, O.ALLEMOG och Mot andra miljonen. Kiwitrader använder dock inte dessa influencers i sin marknadsföring, utan tillhandahåller enbart plattformen åt dem. Det säger styrelseordförande David Jönsson till Realtid.

Dessutom säger han att Kiwitrader för samtal om samarbete med Jan Bolmeson från RikaTillsammans. Bolmeson bekräftar för Realtid att diskussioner förs och att han har ett konto på plattformen men att han än så länge enbart har satsat 300 kronor i portföljen.

Kiwitrader drivs av David Jönsson, tillsammans med vd Lennart Lundqvist och övriga kollegor, genom företaget BetterWealth. Plattformen lanserade i höstas och där kan investerare ta rygg på andra investerare genom att kopiera deras portföljer och affärer.

– Vårt mål är att utmana Avanza och Nordnet genom att erbjuda ett lägre pris, social trading och fraktionshandel. Det är något som tjänster som E-Toro och Trading 212 har blivit mycket framgångsrika med i Europa och USA, säger David Jönsson.

Han berättar att idén till tjänsten uppstod då grundarna upplevde ett behov på marknaden av en bättre och enklare investeringstjänst.

– Idag finns det väldigt många som står utanför investeringsmarknaden eller som tycker att det är för svårt och komplicerat. Dagens tjänster består mest av långa listor och nyheter. Det gör det väldigt svårt för en ny kund att kunna fatta beslut. Med Kiwi vill vi hjälpa våra användare att investera bättre i stället för att endast vara en plattform som ger användarna en miljon olika möjligheter, säger han, och berättar vidare varför han anser att just social trading är så bra:

– Den sociala delen kan vara till stor hjälp och visa vad andra med samma intresse har investerat i. Här spelar även AI en viktig roll som kan på ett smart sätt hjälpa kunderna att hitta det de söker, säger han.

David Jönsson förklarar att erfarna investerare kan bidra med kunskap till mer oerfarna investerare i allt från att undvika de vanligaste nybörjarmisstagen till att förstå hur det funkar med aktier och fonder samt hur en portfölj kan se ut.

ANNONS

– Vi vet även att ett stort antal nya investerare har svårt att komma igång, och att det finns en stor tröskel från dess att man har öppnat ett konto och gjort en insättning till att faktiskt köpa sina första aktier eller fond. Faktum är att vi vet att det är många som inte kommer längre än att just sätta in pengar. Genom att man då väldigt enkelt kan replikera en portfölj till sitt eget konto från någon som har liknande intressen eller investeringsstrategi, så blir det enklare att komma igång helt enkelt, säger han.

Vilka risker finns det med social trading?
– Risken med social trading skiljer sig inte direkt från riskerna med investeringar i aktier eller fonder i allmänhet. Det alltid viktigt att alltid själv göra en bedömning och inte alltid lita på omdömen och information som delas på sociala plattformar som kan vara felaktiga eller missledande. Det kan vara lätt att falla för andra investerares favoritaktier och fonder som det skrivs mycket om. Det är viktigt att alltid göra sin egen research och studera all tillgänglig information innan man fattar investeringsbeslut, säger han.

Hur ser ni på riskerna för att otillbörlig kurspåverkan kan ske?
– Generellt sätt lyder Kiwi, och kunderna som använder Kiwi, under samma regelverk som alla andra. Kiwi har därför både automatiska kontroller och manuella som finns för att upptäcka och förhindra marknadsmanipulation. En fördel med Kiwi är att alla kunder är identifierade, vilket medför mindre risk, säger han.

Vad skulle du säga är era fördelar gentemot era konkurrenter?
– Fördelarna är framförallt att man kan bygga egna portföljer med aktier och fonder på ett enkelt sätt och att man kan månadsspara i aktier samt handla aktier i fraktioner, säger han.

Vad är det för skillnad på Kiwitrader och Shares, som Realtid tidigare har skrivit om?
– På Shares och andra liknande tjänster delar användare fiktiva portföljer och ger inte andra användare möjlighet att följa med i realtid. Kiwitrader ger användarna även möjlighet att skapa sin egen fondliknande portfölj i ett smart portföljverktyg, säger han.

Hur många användare har Kiwitrader?
– Vi öppnade den första versionen av Kiwi i slutet av förra året och har växt i raketfart sedan dess och närmar oss nu 2 000 användare, säger David Jönsson.

Uppdatering: Efter publiceringen meddelar David Jönsson att det som han tidigare har sagt om Jan Bolmeson till Realtid var fel och att Bolmeson inte kommer att dela sin portfölj på Kiwitrader.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS