Realtid

FI varnar för 3 285 företag: ”Många som försöker lura folk på pengar”

Anders Frick
Uppdaterad: 01 feb. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

Finansinspektionen varnade under 2023 för totalt 3 285 företag och webbplatser. En tydlig trend är att erbjudanden om lovande investeringar skickas via sociala medier från personer som upplevs som betrodda. Det visar myndighetens senaste rapport om investeringsbedrägerier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

30 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Trump-effekten driver svenskarnas fondsparande

30 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Barnens sparpengar kan kräva särskild kontroll

29 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Fler miljonärer än någonsin – investera som dem

28 dec. 2024

Tänk på att det inte finns några snabba, enkla och säkra investeringar. Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn. Det är tre tips från Finansinspektionen, som storsatsar på att få allmänheten att inte bli lurad i investeringsbedrägerier. 

Satsningen verkar behövas, för enligt myndighetens senaste rapport så fortsätter lurendrejarna att luras. FI förklarar att investeringsbedrägerier inträffar ofta och drabbar många konsumenter, att bedragarna är skickliga och arbetar både metodiskt och långsiktigt för att lura folk på pengar samt att de vanligtvis är trovärdiga i sina kontakter och ofta hänvisar till välpolerade fasader som är svåra att se igenom.

– Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar. Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på Finansinspektionen och expert på investeringsbedrägerier, i ett skriftligt uttalande.

Under 2023 såg FI allt fler misstänkta bedrägerier och varnade för 3 285 företag och webbplatser, vilket är på en likvärdig nivå som rekordåret 2022. Det handlar om företag som erbjuder eller påstår sig erbjuda finansiella tjänster till konsumenter – utan att ha nödvändiga tillstånd.

– Det har stått mycket i media om att börsen har gått bra och olika positiva nyheter om kryptovalutor och dess kursutveckling 2023. Och samtidigt vill bedragarna utnyttja att vi har ett sämre ekonomiskt läge. Det fångar intresset hos många. Bedragaren använder förstås den här typen av information för att övertyga om att det läge att investera, säger Mikael Sandahl.

FI:s rapport visar att en tydlig trend från 2023 är erbjudanden om lovande investeringar som skickas via sociala medier från personer som man tror att det går att lita på. Det kan exempelvis ske i grupper på Facebook, Telegram eller andra social medier där investeringar diskuteras. Ett typexempel är att det plötsligt kommer ett erbjudande från en bedragare som har tagit samma namn som den som ansvarar för gruppen eller som den som man har kommit i kontakt med via gruppen och fått förtroende för.

– Många blir kontaktade gällande erbjudanden där det påstås att det går att tjäna pengar snabbt. Det är viktigt att våga ifrågasätta och förstå att bedragare ofta utger sig för att vara någon annan, kanske en vän till dig. De kan också hitta på att de arbetar för ett företag i branschen eller en myndighet, säger Mikael Sandahl.

Bedragarna är ofta skickliga på att manipulera och övertyga. Dessutom går det ofta snabbt från att en konsument anmäler intresse till att pengarna förloras genom en eller flera investeringar.

ANNONS

– Många beskriver också att de blivit misstänksamma först när de plötsligt ska betala avgifter för att ta ut pengarna, exempelvis påstådd skatt. Men då är det alldeles för sent, säger Mikael Sandahl.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]