Realtid

FI granskar värderingar av onoterade innehav

Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 26 okt. 2022Publicerad: 26 okt. 2022

Då allt fler fonder satsar på alternativa investeringar har Finansinspektionen (FI) valt att granska hur elva olika fondförvaltare värderar sina onoterade innehav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

— Det är viktigt att förvaltarna har en robust värderingsfunktion på plats för att kunna ha fonderna öppna i så stor utsträckning som möjlig, uppger Catrin Hådén, biträdande avdelningschef för uppförandetillsyn på Finansinspektionen, till Affärsvärlden.

Vilka fonder det rör sig om vill myndigheten inte gå ut med, men bland tillgångarna man granskar finns det onoterade aktier, företagsobligationer, strukturerade produkter och krediter. Förvaltarna som granskas är utvalda av olika skäl för att täcka både stora och små förvaltare, olika sorters instrument samt att FI noterat skillnader i värdering av specifika innehav.

En del av Finansinspektionens granskning är att man kollar på hur väl förvaltarnas organisationer uppfyller kraven för EU:s regelverk för värdepappersfonder (UCITS) respektive alternativa investeringsfonder (AIFMD).

Utöver detta ska man också kolla på hur väl förvaltarna säkerställer en trovärdig värdering för mindre likvida tillgångar under olika marknadsförhållanden.

— Coronapandemin tillsammans med sanktionerna mot Ryssland förstärker FI:s ståndpunkt att det är viktigt att förvaltarna har en robust värderingsfunktion på plats för att kunna ha fonderna öppna i så stor utsträckning som möjligt, även i mer stressade situationer, Hur förvaltarna värderar fonder är därför viktigt att granska för att risker från fondmarknaden inte sprider sig vidare till andra delar av det finansiella systemet eller att fondsparare inte kan komma ur sina fonder när de så önskar, skriver Hådén till Affärsvärlden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]