Realtid

Februari: Fondspararna ökar exponeringen mot techjättarna

Frida Bratt, sparekonom, Nordnet.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Börshumöret vände efter den dystra inledningen på året. I USA fortsatte techjättarna att gå som tåget, efter att ha släppt rapporter som överträffade förväntningarna.

ANNONS
ANNONS

Spararna ökade exponeringen både via köp i globalfonder och i teknologifonder, men även USA-fonder. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Såväl globalfonder som teknologi- och USA-fonder utgörs till en mycket stor del av ”magnifika sjuan”, de stora amerikanska techjättarna. Hittills har det varit ett lyckokast att äga dessa, men det är bra att ha i bakhuvudet att om man kompletterar en globalfond med exempelvis en USA-fond så blir exponeringen väldigt stor. Det är inte ovanligt att en globalfond består av hela 70 procent USA, säger Frida Bratt i en skriftlig kommentar.

Köpen i tillväxtmarknadsfonder minskade under månaden.

– Suget efter tillväxtmarknader har avtagit, och en förklaring till det är sannolikt Kina, där börsen inte alls hängt med i uppgångarna den senaste tiden bland annat på grund av den tydliga inbromsningen i kinesisk ekonomi, säger Frida Bratt.

Fonder med fokus på förnyelsebar energi fick stryka på foten.

– Bolag inom kategorin förnyelsebar energi fortsätter att ha det motigt på börsen, särskilt sådana som är av förhoppningskaraktär. Spararna tycks knappast tro på en snar uppgång, och väljer att sälja av fonder med detta fokus, säger Frida Bratt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS