Ett paradigmskifte har skett i synen på försvarsinvesteringar. Amerikanska kapitalförvaltare pumpar nu in miljarder i Saab, samtidigt som försvarsinriktade ETF:er bryter tidigare etiska barriärer och lockar rekordstort kapital.
ETF:erna som tar rygg på Europas upprustning


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Investerare har omvärderat försvarsindustrin efter Rysslands invasion av Ukraina, vilket gjort sektorn accepterad och attraktiv på finansmarknaden.
- Nya försvarsinriktade börshandlade fonder lanseras i snabb takt för att möta efterfrågan, med bolag som Saab i investerarnas fokus.
- Försvarsfonderna erbjuder bred exponering till låga avgifter, vilket gör en tidigare svåråtkomlig sektor tillgänglig för en större investerarbas.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
För bara några år sedan var försvarsaktier ofta svartlistade som oetiska på många fondbolags investeringslistor.
I dag ser läget helt annorlunda ut. Rysslands invasion av Ukraina 2022 har inte bara lett till en upprustningsvåg i Europa – den har också radikalt förändrat investerarnas syn på försvarsindustrin.
Missa inte: ETF-revolutionen skakar om Europas fondjättar. Realtid
”Det handlar om ett förändrat etiskt paradigm. Det som tidigare var svartlistat som oetiskt är nu en högst accepterad sektor”, skriver Privata Affärer i en genomgång av försvarsfonder.
Flera nya lanseringar
Så stark är efterfrågan att flera nya börshandlade fonder (ETF:er) har lanserats för att möta investerarnas behov.
Senast i mars sjösattes WisdomTree Europe Defence ETF, den första ETF:n som uteslutande investerar i europeiska försvarsbolag, skriver Placera.
Kort därefter avslöjades det att även norska storbanken DNB planerar att lansera två nya försvarsfonder, skriver E24.

Sverige halkar efter med ETF:er – bristande intresse
Endast en procent av det svenska kapitalet är investerat i ETF:er.
Senaste nytt
Rusch efter försvarsaktier
Saab (börskurs Saab) har blivit en storfavorit bland dessa nya försvarsfonder. Amerikanska kapitalförvaltaren VanEck har efter omfattande köp seglat upp som försvarsjättens sjunde största ägare efter norska oljefonden.
VanEcks innehav uppgår nu till 1,2 procent av Saab, motsvarande 2,4 miljarder kronor, enligt Placera.
”Ruschen efter aktier som gynnas av den upprustning som är på väg inte minst i Europa har också lett till att ett antal nya börshandlade fonder har lanserats”, konstaterar Privata Affärer.
Läs även: Expert: Så ska du tänka med ditt privata sparande – fem tips i krisen. E55
Bred exponering
De senaste veckornas tullkaos efter Donald Trumps utspel har tillfälligt skakat om marknaden, men analytiker ser detta snarare som ett köptillfälle för den som vill investera i försvarssektorn.
”Börsklimatet kan bli värre men också snabbt förbättras. För den som har ett längre perspektiv och vill plocka in en bred exponering mot den tillväxt som kommer att ske inom vapenindustrin och annan militär utrustning är ETF:erna ett utmärkt alternativ”, poängterar Privata Affärer.

Blodröd börs – är det verkligen nu du ska slå till?
Historiken lockar med snabba återhämtningar, men experterna är delade.
Bland de mest populära försvarsrelaterade ETF:erna har Global X Defence Tech avkastat 14 procent hittills i år, och innehåller tungviktare som tyska Rheinmetall, vars aktie har mer än dubblat sitt värde sedan årsskiftet trots ett kursfall i april.
Ädelmetaller på uppgång
Men det är inte bara försvarsfonder som går starkt.
Enligt en analys från Morningstar var ädelmetallfonder de bäst presterande ETF:erna under första kvartalet 2025, med L&G Gold Mining UCITS ETF i topp med en avkastning på hela 29,51 procent.
Missa inte: Fonderna med lågt intresse i Sverige – trots global popularitet. Realtid TV
För småspararen är försvarsfonderna särskilt intressanta eftersom de erbjuder ovanligt bred exponering mot en sektor som tidigare varit svårtillgänglig – och till relativt låga förvaltningsavgifter.
De flesta av dessa ETF:er handlas i euro på tyska Xetra, men är lättillgängliga via vanliga nätbanker.

Han krossar marknaden med dumpade aktier
Investeringslegendar tipsar om hur även du – på fem års sikt – spöar marknaden.