Årets Flyttrapport från AMF – en granskning av flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension som presenteras för åttonde året i rad– visar att många sparare fortsätter att flyttas till produkter som inte motsvarar de egna preferenserna, få sparare jämför olika alternativ innan flytt, och en av tre är omedveten om att de flyttat sin tjänstepension.
En av tre ovetande om flytt av tjänstepension – "skrämmande"
Mest läst i kategorin
I årets undersökning av flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension, som genomförs av Demoskop på uppdrag av AMF, framgår att runt en tredjedel – 29 procent – är omedvetna om att de har flyttat sin pension från AMF. Mer än hälften – 52 procent – av dem som är medvetna om att de flyttat sin tjänstepension uppger att de inte jämförde olika alternativ innan flytten. Undersökningen visar också att en stor del av dem som flyttat sin pension – 41 procent – hamnar i ett alternativ som inte motsvarar de egna preferenserna.
–Att var tredje sparare inte vet om att de flyttat sin tjänstepension, och att fyra av tio inte får ett sparande som de vill ha, är ett underbetyg som borde stämma till eftertanke för hela branschen. Att inte ens hälften av dem som är medvetna om att de har flyttat sin tjänstepension har gjort en jämförelse av olika alternativ är också skrämmande. Det kan röra sig om stora summor – ibland miljonbelopp – som flyttas utan den eftertanke som det faktiskt förtjänar. Jag kan tänka mig att det görs fler grundliga jämförelser innan man köper ny mobiltelefon än vid flytt av tjänstepension, säger Malin Omberg, vice vd på AMF i en kommentar till rapporten.
I undersökningen har AMF ställt frågor om hur spararna tror att medvetenheten inför en pensionsflytt kan bli bättre. Där uppger 41 procent att mer information om skillnader i avgifter, sparform och villkor skulle underlätta och var fjärde sparare efterfrågar mer tid att fundera och att man får bekräfta genom att till exempel signera med e-legitimation.
– Jag är övertygad om att spararna, pensionsbranschen och samhället skulle tjäna på att arbeta tillsammans för att öka intresset för och medvetenhet om tjänstepensionen. Det rör sig om en betydande och växande del av den framtida försörjning för många, och därför finns det all anledning för den som vill flytta tjänstepensionen att sätta sig in och förstå vad det innebär, säger Malin Omberg.
Underlaget till rapporten består av en undersökning genomförd under hösten 2023 bland kunder som flyttat sin tjänstepension från AMF samt statistik från de olika valcentralerna och Svensk Försäkring.
Fotnot: LO och Svenskt Näringsliv äger till lika delar aktiebolaget AMF som drivs enligt ömsesidiga principer, där vinsten i sin helhet tillfaller spararna. Koncernen AMF förvaltar drygt 750 miljarder kronor i aktier, fastigheter, räntebärande papper och alternativa tillgångar åt runt fyra miljoner sparare. AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB är helägda dotterbolag till AMF.