Fyra av tio bilister har tvingats ändra sina vanor till följd av det försämrade ekonomiska läget. Det visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.
"Elbilsägarna de stora vinnarna"
Mest läst i kategorin
Den i särklass vanligaste åtgärden är att vi låter bilen rulla mindre (29 procent). Men det finns dem som tagit till mer drastiska metoder för att klara sig med en mindre budget. 8 procent har bytt till en billigare bil, eller planerar att göra det. Ytterligare 4 procent har dragit in på verkstadsbesöken. Det framgår av ett pressmeddelande.
– Kostnaden för att ha bil har ökat och när allting annat också stiger i pris tvingas många till tuffa prioriteringar. Det är inte bara höga drivmedelspriser som gjort bilen dyrare. Skenande räntor slår hårt mot billån och leasingavgifter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil i en skriftlig kommentar.
Elbilsägare klarar sig bäst
Låginkomsttagare påverkas mer av den nya situationen. I inkomstspannet 20 000-24 999 kronor uppger så mycket som varannan (49 procent) att de gjort en eller flera förändringar i sin bilekonomi, att jämföra med var fjärde högavlönad (27 procent). Mellan olika drivmedelsslag syns små skillnader, men det finns ett undantag – användningen av bilen. Medan var tredje (30 procent) bensin- eller dieselbilsägare skurit ned på bilåkandet är det bara en av åtta (12 procent) elbilister som gjort samma sak.
– Elbilsägarna är de stora vinnarna. Trots vinterns prischock på el är driftskostnaden för en elbil fortfarande klart lägre än för en bensin- och dieselbil. Detta gör att elbilsägare inte behöver fundera lika mycket över sina körvanor, säger Daniel Odsberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.