Realtid

Därför räknade Nordnet fel på 20 miljoner

Johan Tidestad, Nordnets kommunikationschef. Foto: Nordnet
"Vi fick indikationer på att våra estimat var något för höga inom en avgränsad del av vår affär och gjorde därför en fördjupad granskning i denna del, säger Johan Tidestad, Nordnets kommunikationschef. Foto: Nordnet
Anders Frick
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023

En miljon kronor per månad i nästan två år – så stor var felräkningen för Nordnets fondrelaterade intäkter innan bolaget upptäckte vad som var fel och korrigerade. Nu lovar bolaget att felet inte ska uppstå igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordnets fondrelaterade intäkter minskade med 38 procent under fjärde kvartalet 2022 jämfört med motsvarande period förra året. Minskningen består till stor del av en justering på cirka 20 miljoner kronor. Det rapporterade Realtid tidigare idag. 

Nu förklarar företagets kommunikationschef Johan Tidestad för Realtid hur felet egentligen kunde uppstå. Enligt honom handlar det om felaktigt beräknade intäkter från några av de fondbolag vars fonder som Nordnet distribuerar på sin plattform. Det har alltså ingenting med Nordnets eget fondbolag  att göra.

– För de fonder som vi har på plattformen så delar vi på förvaltningsavgiften med fondbolagen. Fondbolagen praktiserar till viss del olika modeller och periodicitet vid beräkning av sina förvaltningsavgifter, och som en konsekvens av detta har vi för vår del inte samma rutiner mot alla fondbolag gällande redovisning och fakturering, säger Johan Tidestad till Realtid.

Han säger att Nordnets övergripande redovisningsmodell inom detta område bygger på att bolaget estimerar fondintäkterna löpande under året och sedan matchar dessa mot verkliga intäkter.

– Vi fick indikationer på att våra estimat var något för höga inom en avgränsad del av vår affär och gjorde därför en fördjupad granskning i denna del. Vid granskningen framkom att vår beräkningsmodell till vissa delar var felaktig och behövde finjusteras. Vi upptäckte detta i kvartal fyra och justerade direkt de felaktigt beräknade intäkterna, totalt cirka 20 miljoner kronor. Vi har på samma gång gått igenom de beräkningsmodeller vi använder för alla fondbolag och säkerställt att dessa är korrekta, så att motsvarande fel inte ska kunna uppkomma igen, säger Johan Tidestad.

Utöver felräkningen så minskade de fondrelaterade intäkterna även på grund av ett lägre värde på fondkapitalet till följd av nedgången på de finansiella marknaderna. Dessutom har intäkten i relation till fondkapital minskat något, vilket främst förklaras av lägre plattformsavgifter i Norge samt minskad handel utanför kundernas hemmamarknad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS