Obalansen på energimarknaden har skapat minuspriser för elen just nu. I Nederländerna fick alla mikroproducenter av sol- och vindkraftsel nyligen betala 4,50 kronor för varje kilowattimme som skickades ut på elnätet. Och minuspriserna är här för att stanna – det säger en expert till Realtid.
Chocken för alla elproducenter: ”Minuspriserna kommer att fortsätta”
Just nu får svenskarna betalt för att konsumera el. I går morse fick alla, utom i södra Sverige, 4 öre för varje kWh som konsumerades. Ägare av aluminiumsmältverk och andra energiintensiva förbrukare må glädjas, men samtidigt skapar det utmaningar för mikroproducenter av el. Villaägare med solceller på taket får allt svårare att räkna hem investeringskalkylen när det kostar pengar att mata ut elen.
Men 4 öre/kWh är å andra sidan rätt lite jämfört med Nederländerna, där det i söndags som mest kostade 450 öre/kWh att mata ut el. Även i grannländer som Tyskland och Danmark kostade det över en krona per kilowattimme att mata ut el.
– Detta beror på hur de olika ländernas system är uppbyggda. I Tyskland får elproducenterna betalt av staten för elen ändå, även om marknaden inte vill ha den. Då blir det en utmaning för att få producenterna att stänga av produktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Skulle vi kunna få se liknande prissättning i Sverige?
– Nej, för vi har inte den mängden solkraft här som gör att det skulle kunna bli någon sådan överproduktion, säger Johan Sigvardsson.
Han poängterar att man som elproducent i Sverige får betalt cirka 9 öre/kWh i form av ursprungsgarantier och sedan ytterligare några öre i nätnytta, och menar att ungefär där går gränsen för när minuspriserna gör att det inte längre är lönsamt att mata ut el på nätet. Mikroproducenter får även skatteavdrag på 60 öre/kWh för upp till 30.000 kWh/år, genom den så kallade ”60-öringen”.
De moderna vindkraftsparkerna har möjligt att slå av sin produktion när den inte behövs, och även vattenkraften är lätt att reglera på många håll. Johan Sigvardsson menar att det är svårt att undvika minuspriser så länge staterna är med och subventionerar – men att dessa subventioner vid någon tidpunkt kommer att ta slut.
– I hela Europa vill man få in mer förnybar produktion, så till dess att den fossila produktionen är utfasadkommer staterna säkert att fortsätta med någon form av subvention, även om nivåerna kommer att minska över tid. Men så länge det finns subventioner så kommer minuspriserna att fortsätta, åtminstone sommartid när förbrukningen är låg, säger han.
Hur ser prisprognosen ut för den närmaste tiden?
– Nu går vi in i juni månad och då minskar elförbrukningen. Samtidigt brukar det blåsa lite mindre i juni och den intensiva vårfloden börjar nu att klinga av från sitt maximum, så min bedömning är att vi framöver kommer att få se något mer kontrollerade priser även om det kommer att fortsätta svänga mellan timmar och dygn, säger Johan Sigvardsson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.