Infrastrukturbolag är ofta relativt konjunkturokänsliga bolag vilket gjort att de har hamnat i strålkastarljuset under den senaste tidens oroliga ekonomi. Emanuel Furubo förvaltar fonden Carnegie Listed Infrastructure.
Carnegie: Därför är det rätt tajming att ha exponering mot infrastruktur
Mest läst i kategorin
Vad har varit utmärkande för fondåret 2022 utifrån ditt perspektiv?
– Krig och energikris i Europa. Skyhög inflation och centralbanker som gjorde en total omvändning och gått från hyperexpansiva till ultrarestriktiva. Osäkerheten, snabbheten och magnituden i marknadsreaktioner och prisrörelser. På den positiva sidan har vi även sett att omställning har accelererat och att hållbarhetsfokuset blivit ännu större.
Det har varit ett tufft år på börsen – vad tror du om marknadsutsikterna om ett halvår?
– Ingen aning i ärlighetens namn. Får vi några fler månader med fallande inflationstakt i USA drivet både av naturliga och tekniska effekter samt att penningpolitiken börjar få bett finns det en bra chans att aktiemarknaderna vänder på riktigt någon gång under vårkanten. Börsen tenderar att ligga före realekonomin. 2023 ser ut att bli ett svårt ekonomiskt år men kan samtidigt bli ett riktigt bra år för aktier. Men som sagt. Jag vet inte. Det jag känner mig säker på är att idag är ett bra läge för långsiktiga investerare att köpa aktier och att på sikt kommer det ge väldigt god avkastning. Och för de som redan är investerade är det verkligen fel läge att gå ut ur marknaden.
Varför ska man investera i infrastruktur?
– Tenderar att vara lite av en trygg hamn med bolag som är mindre påverkade av svängningar i konjunkturcykeln, som har ett visst mått av inflationsskydd genom prismodeller indexerade till KPI och realtillgångar vars värde över tid tenderar att växa med inflation. Investeringsmässigt tenderar infrastrukturinvesteringar att inte ha alltför hög korrelation och beta mot vanliga aktier och fungera bra som en diversifierande komponent för att skapa mer effektiva portföljer.
När du pratar med bolagen – vad säger de?
– Kort svar. Jag pratar inte med bolagen. Det har aldrig varit en del hur vi investerar och jag är skeptisk till hur mycket värde det ger. Min övertygelse är att investeringar inte har särskilt mycket att göra med mängden information du har utan mer med hur du tolkar och arbetar med information. Därför tycker vi att publik data från bolagsrapporter, industrianalyser och att tänka efter eget huvud räcker bra.
Vilka är era/ditt största innehav idag?
– Ett stort innehav är Verisign, verksamma inom digital infrastruktur och de som sköter 2 av världens rootservar. Bland annat är det de som hanterar alla .com och .net-sidor. Har mycket av det vi gillar, inflationskopplade intäkter, stabil lönsamhet och kommer växa med ökad digitalisering.
Vad kategoriserar en bra fond?
– Bra riskjusterad avkastning är väl det som alla fonder bör sträva efter. Jag tror också det är viktigt med en tydlig investeringsfilosofi och förvaltningsstil som man håller sig till över tid. Jag tror de flesta investerare är medvetna om att fonder går bra ibland och dåligt ibland men det är viktigt att man gör det man säger och följer den strategi man kommunicerat till investerare.
Hur kom du in på området för infrastruktur?
– Jag tycker det är ett intressant tillgångsklass som kan leverera defensiv tillväxt och i förlängningen väldigt bra riskjusterad avkastning. Det är också centralt inom omställning, vilket gör det ett intressant område för hållbara investeringar.