Realtid

Brobacke om nya fonden: Viktigt att ha "skin in the game"

Realtid.se
Realtid.se
Uppdaterad: 05 dec. 2022Publicerad: 05 dec. 2022

Nils Brobacke var under många år analytiker med fokus på teknisk analys på CMC Markets. Nu startar han en fond i eget namn. 

ANNONS
ANNONS

Vad har varit utmärkande för fondåret 2022 utifrån ditt perspektiv?
– Året 2022 är året då historiska korrelationer gick sönder. “Safe havens” som tidigare fungerat som krockkudde mot sur aktiemarknad fick rejält med stryk. Ett tag var 20-åriga amerikanska statsobligationer ner över 30 procent, yen över 20 procent och guld mätt som dollar ner över 10 procent. Det enda som fungerade som hedge mot inflationen var dollar och brun energi. Senaste månaden har både räntor och dollarn börjat att komma ner vilket har väckt riskaptiten till liv igen. 

Vilka är fondens största innehav idag?
– Obligationer och aktier ligger på cirka 30 procent vardera, råvaror omkring 20 procent och kassa ungefär 20 procent. Obligationer är både stats- och företagsobligationer. Inom aktier har vi en tilt mot Europa och värdeaktier i USA. Bank, industri, hälsovård, lite smallcap har vi köpt. Råvaruexponeringen är mycket brun energi i både Europa och USA. Vi har även solenergi och metaller som guld, silver och koppar. Valutaexponeringen blandat mellan krona, euro, pund och dollar. 

Vad kategoriserar en bra fond i din kategori (riskklass 3 reds anm)?
– I och med att 2022 är det sämsta året på mycket länge så tycker jag definition av en “bra” lågriskfond i år är att man har klarat av att inte förlora pengar. Försvinnande få fonder i riskklass 3 har lyckats med det. Vi är några av de få som klarat av det. 

Den nya fonden som Brobacke har sjösatt den 15 november är öppen för alla typer av investerare. Den har riskklass 5 vilket innebär både större svängrum för volatilitet och bättre exekvering och fria tyglar i mandaten, uppger Brobacke. 

Vilka trender ser du på marknaderna nu och hur tar du position för att utnyttja det?
– Jag är inte i lägret att vi går in i en 2008-style recession. För mig handlar om, vilket jag positionerat mig för, om värde-delarna av marknaderna ska fortsätta överprestera eller om vi får en bredare uppgång där även obligationer och tech-/tillväxtaktier får delta i uppgången. 

Han pekar på det endast var brun energi som tidigare i år låg i en positiv trend. Detta har nu ändrats och nu befinner sig även healthcare, banker, industri och material på plus sen i juni.

– Om fler och fler sektorer blir positiva har jag svårt att tolka det negativt, vi är i ett klimat där vi vill leta efter aktier att köpa, inte att blanka. 

Vad är den främsta utmaningen, respektive glädjeämnena för marknaderna just nu?
–  Största utmaningen eller “våta filten” är fortfarande valutor och räntor, vi vill se att svagheten i räntor och dollarn fortsätter. Glädjeämnen är flera men vi måste lyfta Europa tycker jag. Många europeiska index och sektorer handlas mycket starkt. Vissa närmar sig eller är på väg upp mot nya högsta, som till exempel brittiska FTSE 100. Vi pratar typ 3 procent till nya rekordnivåer, självklart är detta drivet av mycket bank och energi i indexet, och i princip 0 tech/tillväxt. Men oavsett, nya rekord är definitivt inte något vi ser när vi ska gå in en global recession.

ANNONS

Hur tror du att marknaden ser ut om ett år?
– Vad jag tror ska hända om ett år är tyvärr irrelevant, dels för att min tidshorisont i förvaltningen är betydligt kortare, snarare veckor eller månader än år. Utöver det ligger min edge i att följa data snarare än att gissa. Jag säger som finans-legender som John. D Rockefeller och J.P Morgan när dom fick samma fråga. “Aktiemarknaden kommer att fluktuera.”  

Hur känns det att komma till den punkten att ha en fond med sitt eget namn?
Känns superkul och motiverande. Finns inget annat läge att lyckas, annars är man inte välkommen hem på jul. Skämt åsido, jag gillar “Skin in the game”. Jag har själv investerat en stor summa i fonden, även min familj och släkt och vänner. Jag vill vara på samma sida som mina investerare, inte gömma mig bakom ett anonymt storföretag och hamna i tjänstemanna-problematik där det är mer “other peoples money”. Oavsett hur det går har man sin lön och det viktigaste är att inte avvika från kollektivet. Förlorar du pengar när andra gör det så är okej. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS