Kvinnor minimerar hellre risk än män – och det kan vara en nackdel på sikt, anser sparekonomen Frida Bratt.
Bratt: Därför halkar kvinnors sparande efter männens


Mest läst i kategorin
En ny undersökning visar det som andra mätningar indikerat tidigare: män har i större utsträckning ett eget sparande än kvinnor.
I undersökningen, som utförts av Yougov och tillfrågat drygt 1 000 svenskar, säger dessutom fler män – 55 procent – än kvinnor – 50 procent – att de har ett tillräckligt sparande för att förändra sin livssituation.
Det är ett problem, menar Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet (börskurs Nordnet).
Missa inte: Så överlever ditt sparande kalabaliken i världen. Realtid
Borde kompenseras
Enligt Bratt kan ett uteblivet sparande leda till otrygghet och begränsningar för den som exempelvis vill bryta upp från ett dåligt förhållande eller på ett annat sätt förändra sitt liv.
”Jag hör om kvinnor som vill lämna en relation men som känner att ekonomin sätter stopp”, säger Bratt till Realtid.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Det kan på sikt leda till ännu större ekonomiska ojämlikheter mellan män och kvinnor.
Bratt pekar på statistik som visar att kvinnor tar ett större ansvar på hemmaplan och föreslår en lösning för att undvika exempelvis en låg pension i framtiden.
”Jag tycker att den som tar detta större ansvar ska kompenseras med ett så kallat kompensationsspar av den andra parten, för att inte riskera att halka efter ekonomiskt”, säger hon.

Lågt sparande låser fast många kvinnor
Över hälften av kvinnorna uppger i en ny undersökning att deras sparande inte är tillräckligt stort för att förändra livet.
Senaste nytt
Söker lägre risk
Men det finns ytterligare en aspekt som förstärker skillnaderna mellan män och kvinnor: riskaptiten i sparandet.
I Yougovs undersökning säger 56 procent av kvinnorna att de prioriterar trygghet och låg risk, i jämförelse med 41 procent av männen.
Under oroliga börsår, som det förra, kan det vara en fördel. Det visade sig också i att kvinnor för andra året i rad har haft en bättre presterande portfölj än männen.
Samtidigt kan riskminimering vara en nackdel på längre sikt, menar Frida Bratt.
”Då är risken att man halkar efter avkastningsmässigt, eftersom kapitalet inte får chans att växa över tid. Handlar det om buffertsparande är det klokt att ta låg risk och att sätta sparandet på sparkonto, men exempelvis ett pensionssparande behöver kunna växa”, säger hon.

Tesla mest sålda aktien – hit flyr småspararna istället
Tesla har varit börsens gunstling under en lång tid. Nu dumpas aktien av svenska småsparare – som väljer något helt annat istället.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.