Realtid

Bråkdel av gröna fonder i linje med Parisavtalet

Rapporten indikerar att gröna hållbarhetsfonder inte ligger i linje med sina planerade utsläppsminskningar vilket tyder på att många av fondernas innehav ligger efter i tidsschemat när det gäller att minska sina utsläpp.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 14 juni 2022Publicerad: 14 juni 2022

Endast cirka 12 procent av gröna fonder är i linje med de globala målen för minskningen av koldioxidutsläpp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

S&P Global Sustainable1:s rapport som ESG Today hänvisar innefattar data från närmare 12 000 aktiefonder och ETF:er om ett totalt marknadsvärde på mer än 20 biljoner dollar. Cirka 300 av dessa fonder hade en grön inriktning i sina investeringsmandat.

S&P analyserade data för 17 000 bolag där man summerade historiska Scope 1- och Scope 2-utsläpp från 2012 och prognostiserade utsläpp fram till 2025. Denna data jämförde man sedan med temperaturhöjningar kopplat till olika utsläppsscenarier. Endast 11 procent av de fonder man undersökte var i linje med målen för Parisavtalet. För gröna fonder var resultatet inte mycket bättre där endast 12 procent var i linje med klimatmålen.

Vidare var gröna och klimatfokuserade fonder något bättre i andra kategorier i undersökningen där cirka två tredjedelar av fonderna var i linje med att begränsa temperaturhöjningen till 3 grader, jämfört med den breda fondmarknaden där endast hälften av fonderna nådde samma nivå.

S&P betonade att man inte försökte avgöra om hållbarhetsfokuserade fonder är engagerade i greenwashing och säger även att bara ett fåtal fonder hade som mål att förvaltningen ska vara i linje med Parisavtalet. Trots detta indikerar rapporten att gröna hållbarhetsfonder inte ligger i linje med sina planerade utsläppsminskningar, vilket tyder på att många av fondernas innehav ligger efter i tidsschemat när det gäller att minska sina utsläpp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]