Totalt har utflöden från internationella investerare på tillväxtmarknader uppgått till över 38 miljarder dollar, enligt Financial Times. Polina Kurdyavko, Head of Emerging Markets at Bluebay Asset Management berättar dock för Finwire varför utflödena inte ser så drastiska ut.
Bluebay Asset Management: Här är hoppet inom Emerging markets
Mest läst i kategorin
Tillväxtmarknader såg utflöden från utländska investerare fem månader i sträck fram till månadsskiftet mellan juli och augusti. Totalt har utflöden från internationella investerare på tillväxtmarknader uppgått till över 38 miljarder dollar. Det skriver Financial Times i en artikel från 31 juli.
Finwire har träffat Polina Kurdyavko, Head of Emerging Markets at Bluebay Asset Management, som förklarar sin syn på marknadsläget för tillväxtländer. Bluebay är ett helägt dotterbolag till Royal Bank of Canada och fokuserar framförallt på ränteprodukter.
”Starka lokala marknader”
Även om utflödena under året är stora menar investeringschefen att det i kontext till den totala marknaden inte ser lika drastiskt ut. Samtidigt spelar lokala investerare allt större roll på tillväxtmarknader.
På frågan om varför tillväxtekonomier inte jagar finansiering i amerikansk dollar menar Kurdyavko att länderna idag har starkare lokala marknader. Den största förändringen under de senaste tjugo åren på tillväxtmarknader är styrkan på lokala marknader. Endast tre av tjugo biljoner dollar på tillväxtmarknader uppges vara amerikanska dollar.
— För det första är inhemsk finansiering relativt sett billigare än dollar. För det andra är majoriteten av investerare på lokala marknader ofta inhemska pensionsfonder och inhemska banker. Tillväxtländer är inte längre beroende av utländskt kapital i samma grad som man tidigare varit, menar Kurdyavko.
Under de senaste 18 månaderna har Bluebay varit överviktade mot framförallt Latinamerika och Mellanöstern då dessa regioner är vinnare på stigande råvarupriser.
— När man befinner sig i en osäker investeringsmiljö måste man fokusera på de områden med störst sannolikhet för basscenariot att inträffa. Det finns ett antal faktorer så som det pågående kriget och trycket från miljörörelsen att reducera koldioxidutsläpp, som naturligt skapar en större brist på tillgång av råvaror och framförallt energi.
När det gäller potentiella risker för tillväxtmarknader lyfter Kurdyavko den amerikanska centralbankens räntehöjningscykel som negativt för alla risktillgångar.
Det som oroar investeringschefen mest är den starka arbetsmarknaden och höga löneutvecklingen i USA. Så länge dessa faktorer fortsätter vara starka trots svag tillväxt i andra sektorer kommer FED fortsätta höja räntan. Kurdyavko tror att FED till och med kan komma att höja räntan mer än vad marknaden förväntat sig samt hålla kvar räntan runt dessa förhöjda nivåer under lång tid framöver.
Detta är ett scenario som inte gynnar risktillgångar. Om det inte vore för den starka arbetsmarknaden i USA hade investeringschefen förespråkat maximerad exponering mot krediter på tillväxtmarknader, detta då Kurdyavko tror att vi redan sett det värsta gällande specifika negativa händelser för tillväxtmarknader.
Men osäkerheten kring den amerikanska inflationen och det potentiella ökade trycket från FED får förvaltaren att vara försiktigt konstruktiv.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.