Andelen som valde rörlig ränta har stigit ytterligare sedan december, då 90 procent valde detsamma. Skillnaden är stor jämfört med mars i fjol, då endast 41 procent av de nya kunderna valde rörlig ränta. Då valde fler – 44 procent – att binda sin ränta under en längre tid än tre månader.
94 procent av SBAB:s nya kunder valde rörlig ränta
Mest läst i kategorin
Av SBAB:s statistik framgår att 94 procent av de nya kunderna valde rörlig ränta i mars. 2 procent valde att binda sina lån och 4 procent valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta. Det innebär att andelen som valt rörlig ränta ökat ytterligare sedan förra kvartalet. I december var motsvarande siffror 90 procent rörligt, 4 procent bundet och 6 procent en kombination av bunden och rörlig ränta. Däremot är det stor skillnad jämfört med mars i fjol, då 41 procent av kunderna valde rörlig ränta, 44 procent bunden och 15 procent en kombination.
Sett över en längre tidsperiod har den rörliga bolåneräntan, det vill säga den med tre månaders bindningstid, i genomsnitt legat under de bundna räntorna. För hushåll som i första hand vill minimera räntekostnaden över tid har det generellt sett därför varit bra att välja rörlig ränta.
Inför ett beslut om räntebindningstid är det också intressant att titta på hur stor skillnad det för tillfället är mellan rörliga och bundna räntor. I mars förra året var skillnaden mellan den rörliga räntan och flera längre bundna räntor historiskt sett mycket liten, vilket då gav goda incitament för bolånekunderna att välja lite längre bindningstider.
Att så många nu väljer rörlig ränta i stället kan på samma vis förklaras av att de bundna räntorna nu är påtagligt högre än den rörliga. En annan delförklaring kan vara att de som tar nya lån nu generellt sett är starkare hushåll, som därmed också är mindre räntekänsliga.