Realtid

Sophie Nachemson-Ekwall: ”Vi har bara sett början”

Sophie Nachemson-Ekwall, forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm.
Sophie Nachemson-Ekwall, forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 10 jan. 2019Publicerad: 10 jan. 2019

UPPDATERAD En konsekvens av MIFD2-reglerna är försämrad genomlysning av små och medelstora bolag.– Vi har bara sett början på den vilda western-våg som är i rullning, säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När MIFD 2 infördes för ett år sedan skulle man lösa upp den traditionella hopbuntningen av analys och mäkleri i samma tjänst som betalats via courtaget. Men konsekvensen är samtidigt sämre genomlysning av små och medelstora bolag, vilket innebär att kapitalförsörjningen för sådana bolag blir tuffare och priset på kapital högre, skriver Per Lindvall i en krönika på Realtid.

– Det här problemet att små och mellanstora bolag har varit bristfälligt analyserade och bevakade har pågått länge, samtidigt som småbolagsbörserna frodas. I nuläget har vi 400-500 småbolag listade på NGM, Aktietorget, Nordic Growth och First North. Flera av dem saknar bevakning. En småsparare kan omöjligt följa fler än en handfull bolag på egen hand. 

Det säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Det är omöjligt för småsparare att göra kvalificerade val i säg 15 bolag som forskar på cancer, ofta med ett enskilt preparat i portföljen. Risken är enorm och MIFD 2 har inte gjort det bättre.

”Tanken med MIFID2 var att den skulle vara ett reningsbad för finansbranschen. Konsekvensen blev att analysen åkte ut med badvattnet”, skriver Lindvall.

– Fast frågan är större och mer komplex än så. Många av småbolagen saknar stabilt kassaflöde och behöver göra nyemissioner Får vi nu ett ordentligt börsfall kommer många av de här bolagen inte att kunna få finansiering samtidigt. Då är bristfällig bevakning och analys bara en liten del av problematiken.

– Risken är att bolagen tvingas eller väljer att göra riktade emissioner som spär ut småspararna. I värsta fall går bolagen i konkurs. Marknadsplatserna måste ta detta på allvar och engagera sig för bra genomlysning, informationsgivning och ordentligt genomförda stämmor.

– Vi har bara sett början på den vilda western-våg som är i rullning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS