Realtid

Snabbväxande Säkra närmar sig miljarden med ännu fler uppköp

"Vi är stolta över samtliga förvärv men om jag ska välja en viktig milstolpe så är det att vi nu har ett riktigt bra erbjudande inom förmögenhetssegmentet," säger Eva Pantzar Waage, vd för Säkra.
"Vi är stolta över samtliga förvärv men om jag ska välja en viktig milstolpe så är det att vi nu har ett riktigt bra erbjudande inom förmögenhetssegmentet," säger Eva Pantzar Waage, vd för Säkra.
Anders Frick
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

En årlig organisk tillväxt på 18 procent och en plånbok redo för att köpa upp ännu fler företag. Så ser det ut för försäkringsförmedlaren Säkra, som ska fördubbla sin omsättning de kommande tre åren - framförallt genom fler förvärv. Det säger vd Eva Pantzar Waage till Realtid och berättar hur detta ska ske samt vilken typ av bolag som verkar vara till salu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensum, von Euler & Partners, Brookfield och Confidentor. Det är några av de senaste bolagen som har slukats av försäkringsförmedlaren Säkra. I Realtids arkiv finns många fler exempel än så; Enbart under 2020 förvärvade Säkra 15 bolag, under 2021 ytterligare ett tjugotal,  och lika många under 2022.  År 2023 kickstartades sedan med ett förvärv av ytterligare sju bolag, bland dem Spektra Finans & Försäkring, Harlin & Görsson, samt Cequrförsäkringsförmedling. Hittills i år har man förvärvat 16 bolag.

– Förvärv är en viktig del av vår tillväxtstrategi. Vi har under de senaste tre åren förvärvat ett 70-tal bolag i Sverige men ser fortsatt goda möjligheter till ytterligare konsolidering i marknaden, säger vd Eva Pantzar Waage till Realtid.

Hon förklarar att Säkra framförallt är intresserade av två kategorier av bolag. Den ena, som står för majoriteten av Säkras förvärv, är verksamheter som tillhandahåller samma typ av tjänster. Vanligtvis är det mindre förmedlarbolag som kan dra nytta av att vara en del av en större organisation. De får tillgång till centrala resurser som IT, compliance, ekonomi, HR, marknadsföring, upphandlade lösningar med mera.

– Syftet är att öka vår närvaro i olika regioner, dra nytta av synergier mellan bolagen men det viktigaste av allt är att vi tillhandahåller mer kostnadseffektiva och bättre lösningar till kunderna, säger Eva Pantzar Waage.

Den andra kategorin av förvärv är aktörer som kompletterar Säkras befintliga erbjudande.

– Vi har till exempel nyligen förvärvat ett antal förmögenhetsförvaltare, däribland von Euler & Partners. Det är ett område där Säkra historiskt inte har varit starka men där vi nu på allvar kan mäta oss med ledande aktörer i branschen. På sakförsäkringssidan har vi utökat våra tjänster inom områden som kreditförsäkring, försäkring av värdefull egendom och marin försäkring genom våra förvärv, säger hon.

Det internationella private equity-bolaget Cinven tillträdde i vintras som ny huvudägare i Säkra,  efter att tidigare haft AdelisEquity Partners som majoritetsägare. Tillsammans med ägarna har Eva Pantzar Waage nu en plan för framtidens uppköp.

– Vi har lagt en femårsplan tillsammans med våra ägare. I den ingår att vi ska växa kraftigt och omkring 40 procent av tillväxten ska ske genom förvärv. Planen är att fortsätta växa här i Sverige, men vi har även pågående diskussioner utanför Sverige. Förvärvet av Fairwater Marine, en nischaktör inom sjöförsäkringsområdet, tidigare i år är ett exempel på en expansion i andra nordiska länder, säger hon.

ANNONS

Vilka är det senaste årets främsta förvärv?
– Vi är stolta över samtliga förvärv men om jag ska välja en viktig milstolpe så är det att vi nu har ett riktigt bra erbjudande inom förmögenhetssegmentet. Vi kan erbjuda våra kunder heltäckande tjänster inom investeringsrådgivning, förmögenhetsförvaltning, private banking och family office. Dessutom har vi etablerade samarbeten med externa experter inom bland annat skatt och juridik för att kunna ge råd kring helheten. För våra kunder ska det vara en ”one-stop shop”, säger hon.

Säkra stängde 2022 med en proformaomsättning på drygt 830 miljoner kronor, och enligt Eva Pantzar Waage närmar sig bolaget nu en omsättning på 1 miljard kronor.

– Vi har haft en årlig organisk tillväxt om cirka 18 procent och samtidigt förvärvat kraftigt. När ett bolag förvärvar aktivt så är det naturligt att intäkter och resultat släpar kraftigt. Dessutom uppstår stora goodwillavskrivningar vid redovisning enligt K3 som vi idag tillämpar. Detta innebär att vi och våra ägare aktivt följer proformaomsättning och proforma EBITDA, och det ser mycket bra ut för Säkra, säger hon.

Bolaget växer enligt plan men påverkas av ett ogynnsamt makroklimat. I planen ligger att jobba smartare och vara ännu närmare kunderna genom digitala verktyg. Men det saknas samtidigt inte utmaningar.

– Den stora utmaningen är om återhämtningen i ekonomin drar ut på tiden och det geopolitiska läget fortsätter att utvecklas negativt. Vi jobbar primärt inom SME-segmentet och ser hur allt fler företag kämpar för sin överlevnad. Detsamma gäller givetvis hushållen som är enormt pressade och i många fall behöver ta ut sina besparingar för att betala av sina lån eller helt enkelt klara av sina utgifter, säger hon.

Kundbasen hos Säkra har de senaste åren ökat från 15 000 till 60 000 företagskunder och Säkra har idag närmare 175 000 individkunder inom liv och wealth. Omsättningen närmar sig 1 miljard och 12 miljarder i förmedlade premier. När det gäller antal anställda har Säkra nu passerat 500 medarbetare.

Vad händer i övrigt på marknaden som berör er?
– Det är en stor rörlighet på marknaden inom alla våra affärsområden. På saksidan ser vi en förflyttning från de mer etablerade försäkringsbolagen till nya aktörer som vill in på den svenska marknaden. Kunder som tidigare var direktkunder i försäkringsbolagen är också mer benägna att gå via en förmedlare. Det är en förflyttning som skedde på livsidan för många år sedan. Förmedlarpenetrationen inom sak växer med andra ord och nya aktörer även på privatsidan etablerar sig och utmanar de stora försäkringsbolagen, säger hon, och fortsätter:

– Även inom liv och wealth händer det otroligt mycket. Flyttfrågan av kapital är het och har varit det under ett antal år och de stora vinnarna här är bankerna. Det diskuteras hett på Europanivå om RIS:en, Retail Investment Strategy, som kan komma att förändra spelplanen framöver. Jag upplever just nu att många aktörer som har en ”execution only platform” eller inte äger slutkunden nu är till salu. Framgent blir det ännu viktigare att ha egen distribution och bredd i kunderbjudandet för att kunna säkerställa att de affärsmodeller man har fungerar även fortsättningsvis, säger Eva Pantzar Waage.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]