Realtid

Skuldtyngda Kaisa når avtal mitt i Kinas fastighetskris

En bild på det kinesiska bostadsbolaget Kaisa Group Holdings huvudentré i Hangzhou.
Krisande Kaisa Group säkrar överenskommelse – kan detta rädda bolaget? (Foto: Chinatopix via AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Kaisa Group, ett av Kinas hårdast drabbade fastighetsbolag, har nått ett kritiskt avtal om omstrukturering av sina massiva skulder. Är det vändpunkten som branschen behöver?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Reuters har företaget, som länge kämpat med sin ekonomi, nu lyckats nå en överenskommelse med en central grupp obligationsinnehavare om omstrukturering av sin omfattande offshore-skuld.

Kaisa, som är baserat i Shenzhen, har varit i färd med att omstrukturera sin skuld sedan slutet av 2021, då bolaget inte kunde betala tillbaka 12 miljarder dollar i offshore-obligationer.

Det nya avtalet innebär att befintliga skulder omvandlas till nya obligationer och aktier i företaget. Avtalet omfattar även andra skulder, inklusive lån och säkerställda värdepapper.

”Detta avtal är ett viktigt steg mot att stabilisera vår finansiella situation och säkerställa företagets framtid”, säger en talesperson för bolaget.

Kinesiska krisen förvärras

Den kinesiska fastighetskrisen, som började eskalera 2021, har fortsatt att förvärras under 2024 och påverkar nu både den nationella ekonomin och den globala marknaden.

Fastighetssektorn, som länge har varit en central del av Kinas ekonomiska tillväxt, har drabbats hårt av stränga regleringar och minskat förtroende bland köpare.

En rad utvecklare, inklusive jättar som Evergrande och Country Garden, har misslyckats med att uppfylla sina ekonomiska åtaganden. Detta har lett till en våg av skuldomstruktureringar och företagsrekonstruktioner, rapporterar bland andra S&P Global.

ANNONS

Kan leda till allvarliga problem

Den kinesiska regeringen har försökt mildra krisen genom att lätta på reglerna för bostadsköp i större städer och tillhandahålla finansieringsstöd för att säkerställa slutförandet av oavslutade byggprojekt.

Men trots dessa åtgärder kvarstår problemen, särskilt i lägre nivåer av marknaden där köparnas förtroende är lågt och utvecklare kämpar med likviditetsproblem, skriver South China Morning Post.

Krisen har även lett till en djup påverkan på leverantörer och mindre företag inom fastighetssektorn, där många har förlorat stora delar av sitt kapital.

Det finns en ökande oro för att om situationen inte stabiliseras snart kan detta leda till allvarliga sociala och ekonomiska problem i Kina.

Läs även:
Kräftgång för Kinas ekonomi: ”Saknas plan”. Realtid
Fastighetsaktier i Kina steg efter nyhet om lättnader för fastighetsutvecklare. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS