Realtid

Skatteverket ryter till

Pia Bergman, Skatteverket
"Politikerna ger oss uppgiften att samverka och vi myndigheter skriver rapport efter rapport där vi kommer fram till att vi måste samverka mer, men om vi inte får sekretesslättnader och en uppdaterad dataregisterlagstiftning så kommer vi fortsätta att stå och stampa", säger Pia Bergman, Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet.
Anders Frick
Uppdaterad: 23 sep. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Digitaliseringen av samhället underlättar inte bara för hederliga medborgare utan även för kriminella element. Nu kräver Skatteverket en uppdaterad dataregisterlagstiftning och större möjligheter för realtidskontroll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– I det nya samhället har vi myndigheter fått ett ökat krav på oss att vara snabba och servicemedvetna, och då hinner man kanske inte alltid med att göra alla de kontroller som gjordes förr i tiden, säger Pia Bergman, som är Skatteverkets expert på bekämpning av ekonomisk brottslighet, på seminariet Financial Fraud Forum som just nu pågår i Stockholm.

Hon arbetar sedan ett par år tillbaka med bransch- och myndighetssamverkan med fokus på den organiserade brottsligheten inom fuskande företag. Ett problem för myndigheternas kamp mot kriminaliteten är just avsaknad av myndighetsintern samverkan.

– Politikerna ger oss uppgiften att samverka och vi myndigheter skriver rapport efter rapport där vi kommer fram till att vi måste samverka mer, men om vi inte får sekretesslättnader och en uppdaterad dataregisterlagstiftning så kommer vi fortsätta att stå och stampa, säger hon.

Ett särskilt viktigt önskemål är behovet av realtidskontroll, för att kunna sätta stopp när något fuffens är på väg att uppstå. Det kan exempelvis handla om de momskaruseller som Realtid tidigare har skrivit om,  och som Skatteverket menar är ett känt problem.

Men det kan även handla om andra typer av finansiellt inriktad kriminalitet, exempelvis kopplad till identitetsproblematik.

– De kapade identiteterna är alldeles för många och vi behöver något mer än papperslappar på vem som är vem, vi behöver en biometri kopplad till identiteten. Dessutom behöver vi myndigheter gå ut på fältet för att observera vad som händer och sedan rapportera det till alla de myndigheter som behöver informationen, säger Pia Bergman.

Hur hopplös är då framtiden vad det gäller att bekämpa ekonomisk brottslighet? 
– Kriminella döljer sig ofta bakom korrupta fasader och vi har tjatat i 10-15 år om att kunna få återanvända kända fakta. Vi behöver få tillräckliga förutsättningar för att kunna göra det jobb som vi är ålagda att göra, säger Pia Bergman.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]