Realtid

Skatten höjs på kapitalförsäkringen

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 dec. 2010Publicerad: 09 dec. 2010

Regeringen tänkter införa en ny sparform, investeringssparkonto. Samtidigt ska det inte längre löna sig att trixa med kapitalförsäkringar runt nyår. Dessutom höjs avkastningsskatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen vill ändra beskattningen av kapitalförsäkringar så att det inte längre ska löna sig att sälja och återköpa försäkringarna kring årsskiftena. I stället planerar regeringen att införa en ny sparform för privatpersoner, investeringssparkontot, där spararen slipper redovisa varje fond- eller aktieaffär.

Anmäl dig till Finans och Försäkring-nyhetsbrevet som kommer ut på fredagar

I stället för att beskatta varje enskild försäljning så ska tillgångarna på investeringssparkontot beskattas utifrån en förväntad långsiktig total avkastning som baseras på statslåneräntan.

– Det blir mycket enklare att spara och att deklarera och beskattningen blir förutsägbar, sade finansmarknadsminister Peter Norman.

Han tror att många som känner ångest inför att äga och deklarera aktier och fonder nu kommer att känna sig lite lättare till mods i deklarationstider.

Peter Norman bedömer att det är en sparform som passar den breda allmänheten snarare än proffsen.

Skatten på investeringssparkontot blir 30 procent och ska räknas fram utifrån ett så kallat kapitalunderlag. Underlaget beräknas utifrån hur mycket som i genomsnitt finns på kontot vid fyra olika tillfällen per år. Det ska sedan multipliceras med statslåneräntan, med ett påslag på 0,75 procentenheter. Det belopp som blir resultatet beskattas med 30 procent.

– För dem som i dag sparar på ett vanligt fondkonto innebär det här att man får ett konto med lägre skatt. För aktiefonder betalar du i dag 30 procent skatt på vinsten, här får du en skatt på en procent varje år, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

ANNONS

– För en vanlig Sverigefond ger det här någonstans kring 15 procent mer för spararna på ett årtionde, säger Hemberg.

Men det gäller för spararna att, om den nya sparformen införs, ändå hålla rätt på olika skattesatser. Det lönar sig inte, hävdar han, att tömma räntefonder och obligationsfonder för att sätta in dem i den nya sparformen.

Men för aktier och aktiefonder är det en bra form.

Finansmarknadsministern tror att det framför allt är de som börjar ett nytt sparande som väljer investeringskonto.

Hur mycket pengar kommer att sättas in?

– Svårt att säga. För nysparande tror jag att den blir den mest valda sparformen för att den är så enkel och för att man får ett direktägande, säger Peter Norman.

– Vad gäller existerande kapital så ligger kanske om tio år hälften där, hälften av 5 000 miljarder, säger han.

Samtidigt som den nya sparformen införs höjs skatten på kapitalförsäkringar från 27 till 30 procent, för att beskattningen ska bli mer likvärdig.

ANNONS

Förslaget skickas nu ut på remiss.

Fondbolagens förening tycker inte alls att förslaget är så enkelt och bra som Peter Norman hävdar.

”Det var nog inte många som förstod varken fördelar eller enkelhet med det förslag som finansmarknadsministern i dag presenterade. Mycket mer är att önska”, säger föreningens vd Pia Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att skatten på kapitalförsäkringar höjs ganska mycket för att svara mot den nya kontoformen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS