Realtid

Skattebetalarna prisar finansveteran och motvalls-entreprenör

Inga-Britt Ahlenius och Christian Landgren prisas av Skattebetalarnas Förening, för sina insatser mot slöseriet inom den offentliga sektorn.
Anders Frick
Uppdaterad: 02 maj 2022Publicerad: 02 maj 2022

Inga-Britt Ahlenius och Christian Landgren prisas av Skattebetalarnas Förening, för sina insatser mot slöseriet inom den offentliga sektorn. Totalt får de dela på 300 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inga-Britt Ahlenius är tidigare generaldirektör vid Riksrevisionsverket och riktade i sin roll som undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS skarp kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Sedan dess har hon fortsatt med sitt brinnande engagemang i frågan om hushållande med skattebetalarnas pengar såväl i Sverige som internationellt.

Christian Landgren vill göra offentlig upphandling lika enkel som appen TippTapp, och han har retat gallfeber på IT-cheferna i Stockholms stad med sin satsning på Öppna skolplattformen – och kampen för öppen källkod inom offentlig förvaltning. 

Enligt motiveringen har Christian Landgren ”i praktisk handling visat hur skattebetalarnas medborgarnytta kan skapas utan byråkrati och enorma summor skattepengar och därför dragit på sig det offentligas ogillande i samma utsträckning som medborgarnas uppskattning.”

Därför prisas han tillsammans med Inga-Britt Ahlenius av Skattebetalarnas Förening med hjälp av Helmer Fredrikssons stiftelse.

– Det känns väldigt hedrande att vårt arbete synliggörs. Prispengarna kommer att gå till att utveckla en app för elever att kunna hålla koll på läxor, prov och sitt schema i skolplattformen. Målet är att ungdomarna själva ska få möjlighet att bygga detta och prispengarna blir ett stipendium för de ungdomar som medverkar, säger Christian Landgren till Realtid.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]