På grund av en administrativ fördröjning hos Skatteverket kan skogsägare runda Jordförvärvslagen och sälja skog till sitt eget företag. Resultatet är att skogen i en handvändning blir värd minst 30 procent mer.
Skatteverkets miss skapar lucka i lagen
Mest läst i kategorin
Företag och andra juridiska personer som vill köpa skog behöver alltid förvärvstillstånd – och sådana är svåra att få. Det beror på att staten vill upprätthålla en balans mellan småskaligt och storskaligt skogsägande. I princip innebär detta i praktiken närmast ett förbud mot att sälja skog till företag.
Nu visar tidningen ATL att skogsägare kan runda kravet på förvärvstillstånd och sälja sin egen skog till sitt eget företag – på grund av en administrativ fördröjning i Skatteverkets system. Företagsägd skog värderas i dagsläget till drygt 30 procent mer än vad privatägd skog gör, vilket i slutändan skapar stora mervärden för skogsägaren.
ATL har även kunnat visa två konkreta fall där tillvägagångssättet har använts, bland annat av entreprenörsbröderna Michael och Nicklas Storåkers – se separat artikel.
Så här går det till när skogsägarna, enligt ATL, drar nytta av Skatteverkets långsamhet och rundar Jordförvärvslagen:
- En privatperson äger eller köper en lantbruksfastighet samt en tidigare avstyckad eller närliggande fastighet som är taxerad som småhusenhet.
- Privatpersonen ansöker hos Lantmäteriet att lantbruksfastigheten ska regleras till småhusfastighet.
- När detta är klart överförs all mark från lantbruksfastigheten till småhusfastigheten.
- Innan Skatteverkets årliga omtaxeringskontroll genomförs så säljer skogsägaren småhusenheten till sitt eget företag.
- Därmed har fastigheten övergått från fysisk till juridisk ägare utan förvärvstillstånd.
Tillvägagångssättet används inte bara för att sätta Jordförvärvslagen ur spel utan också för att minska förvärvskostnader och hålla nere stämpelskatten.
– Det är givetvis inte bra om detta har blivit ett sätt att kringgå Jordförvärvslagen. Om det här är vanligt förekommande kan vi inleda en dialog med Lantmäteriet om hur de hanterar den här typen av fastighetsbildningsärenden och också uppmärksamma regeringen på problematiken i Jordförvärvslagen, säger Anna Orestig, samordnare på Jordbruksverket, som sköter ansökningarna om förvärvstillstånd, till ATL.
Skatteverket kontrollerar vilken typkod som en fastighet ska ha, baserat på uppgifter från Lantmäteriet – men kontrollen görs bara en gång per år.
Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger till ATL att det har funnits diskussioner om att en fastighets typkod ska justeras direkt:
– Jag vet att man har diskuterat det i olika sammanhang men hittills har man inte gjort det och det är inte Skatteverket som stiftar lagarna, säger Jan Berghök till ATL.
ATL: Vad säger du om att Jordförvärvslagen sätts ur spel genom att tidigare lantbruksfastigheter fått typkoder för småhus?
– Det kan man ha många åsikter om men som tjänsteman ska jag bara följa de lagar som finns. Men den som tycker något om det får väl initiera det till lagstiftare och andra, säger han.